HomeVIŠE FUNKCIJA JEDNOG VEŠTAKA
Odbrana Ljubeta Boškoskog tvrdi da je vojni ekspert optužbe Viktor Bezručenko imao više funkcija u tužilaštvu - radio je kao istražitelj, prevodilac, vojni analitičar a na suđenju Boškoskom i Johanu Tarčulovskom svedoči kao veštak

Viktor Bezruchenko, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogViktor Bezruchenko, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Vojni ekspert optužbe Viktor Bezručenko se jutros vratio na klupu za svedoke kako bi branilac Ljubeta Boškoskog dovršio njegovo unakrsno ispitivanje, započeto još 12. oktobra ove godine. Branilac je danas ukazivao da je Bezručenko obavljao više funkcija u kancelariji tužilaštva: bio je istražitelj, prevodilac, vojni analitičar a sada se pojavio u ulozi veštaka.

Bezručenko je, tvrdi branilac, «u potpunosti učestvovao u istrazi tužilaštva» o događajima u Ljubotenu od 12. avgusta 2001. godine. Prisustvovao je uzimanju izjava više od 20 budućih svedoka optužbe a sudeći po transkriptima koje je branilac predočio, i sam je postavljao pitanja. Bezručenko je odgovorio da je postavljao pitanja samo o «specifičnim vojnim temama, o kojima istražitelji imaju ograničena znanja».

Branilac je potom ukazivao da je Bezručenko «bio osoba za kontakt sa makedonskim vlastima», prikupljao je dokumenta relevantna za slučaj Ljuboten i obezbeđivao je prevod tih dokumenata. Bezručenko je potvrdio da je jedno vreme bio «kontakt sa makedonskim vlastima» ali je odbacio navode branioca da je bio njihov «jedini validni i kompetentni sagovornik». Potvrdio je da je radio na prevodima i pripremao sažetke dokumenata za tužilaštvo i dodao da ga «ne treba kriviti zato što razmišlja i govori druge jezike».

Sve to, po odbrani, nisu «kompetencije vojnog veštaka ili analitičara već istražitelja tužilaštva». Međutim, tvrdi branilac, pošto istražitelji ne mogu da svedoče kao eksperti, Bezručenkova uloga je donekle promenjena pa se on na suđenju Boškoskom i Tarčulovskom pojavio kao vojni veštak.

Bezručenko tvrdi da je na slučaju Ljuboten radio isključivo kao vojni analitičar i da je u tom svojstvu i sastavio ekspertski izveštaj o prirodi konflikta u Makedoniji i događajima od 12. avgusta 2001 godine kada je u Ljubotenu ubijeno 7 makedonskih Albanaca.

Unakrsno ispitivanje Viktora Bezručenka biće nastavljeno i sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda