HomeONA JE "PREPISIVALA" OD OVK
Branilac Johana Tarčulovskog je u unakrsnom ispitivanju Viktora Bezručenka sugerisao da su pravila o formiranju, organizaciji i delovanju Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca prepisana iz sličnih dokumenata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)

Antonio Apostoloski, branilac Johana TarčulovskogAntonio Apostoloski, branilac Johana Tarčulovskog

Veći deo unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta optužbe Viktora Bezručenka danas je protekao u raspravi o dokumentima o formiranju, organizaciji i delovanju Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca. Odbrana Johana Tarčulovskog je sugerisala da je na tim dokumentima promenjena samo naslovna strana a da je njihova sadržina identična pravilima koje je koristila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

Bezručenko "nije isključio mogućnost" da su dokumenti preuzeti od OVK, Kosovskog zaštinog korpusa (KZK) ili bivše JNA". Optužba je te dokumente dobila od Gzima Ostrenija, načelnika štaba ONA, koji je tvrdio da se ona primenjuju u unutrašnjoj organizaciji njihovih jedinica.

Mada je iz pitanja branioca moglo da se nasluti da, po njegovom mišljenju, ONA nije poštovala ta pravila u praksi, Bezručenko je ostao pri svom stavu i tvrdio da je video jedno naređenje sa potpisom Alija Ahmetija, vođe makedonskih Albanaca koje se pozivalo na "Pravila o operacijama komande brigade".

Nakon pitanja branioca da li su OVK i ONA imale istu komandu, Bezručenko je odgovorio da "to nije bilo moguće" jer dve organizacije nisu postojale u isto vreme.
Po Bezručenku, "interakcija je postojala između ONA i Kosovskog zaštitnog Korpusa koji je funkcionisao na teritoriji Kosova 2001. godine".

Unakrsno ispitivanje Viktora Bezručenka biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda