HomeJEDNO U IZJAVI A DRUGO PRED SUDOM
Mada je u izjavi tužilaštvu rekao da je optuženi Johan Tarčulovski “predvodio” pripadnike privatne agencije za obezbeđenje “Kometa”, Miodrag Stojanovski je pred sudom promenio svoj iskaz. Tvrdi da je Tarčulovskog video u dvorištu policijske stanice u kojoj je radio, nezavisno od pripadnika “Komete”

Miodrag Stojanovski, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogMiodrag Stojanovski, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Miodrag Stojanovski, sa tri decenije staža u makedonskom MUP, je u julu 2001. godine bio stacioniran u Policijskoj stanici za obezbeđenje ličnosti i objekata (PSOLO) u Skoplju. Bio je zadužen za izdavanje oružja i uniformi aktivnom i rezervnom sastavu policije a od novembra 2001. je vodio platne spiskove Bataljona za brze intervencije “Lavovi”.

Stojanovski je u izjavi tužilaštvu 2004. godine rekao da je 25. jula 2001. godine u njegovu policijsku stanicu došao Johan Tarčulovski koji je predvodio pripadnike privatne agencije za obezbeđenje “Kometa” i zatražio da im se, kao dobrovoljcima, izda oružje i uniforme. U današnjem svedočenju je tu izjavu izmenio tvrdeći da “ni u jednom trenutku nije video njihov zajednički dolazak”. Tarčulovski je, po svedoku, “stajao u dvorištu policijske stanice” a pripadnici “Komete” su tražili oružje od komandira stanice koji je njihov zahtev odobrio. Tužilaštvo tereti Tarčulovskog da je od pripadnika “Komete” formirao specijalnu jedinicu s kojom je 12. avgusta 2001. godine ušao u Ljuboten. U tom napadu je ubijeno 7 makedonskih Albanaca, spaljeno 14 kuća i zlostavljano oko stotinu meštana.

Kada ga je tužilac podsetio na ono što je rekao u izjavi, Stojanovski je tvrdio da je “došlo do nesporazuma”. Kaže da je izjavu haškim istražiteljima dao po naređenju makedonskog MUP a ne dobrovoljno, kao i da je u izjavi bilo “mnogo grešaka” koje su dva puta ispravljali. Na kraju je potpisao dokument čiji mu je sadržaj, kako sada tvrdi, predočen samo na engleskom a ne i na makedonskom jeziku.

Mada je ono što je zapisano u izjavi Stojanovski ponovio 2003. godine pred Komisijom makedonskog MUP koja je istraživala zločin u Ljubotenu, svedok je danas tvrdio da su i oni, to jest Komisija, “očigledno pogrešili kada su razumeli da je Tarčulovski predvodio grupu iz Komete.”

Suđenje Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom biće nastavljeno u ponedeljak unakrsnim ispitivanjem vojnog eksperta optužbe Viktora Bezručenka čije je svedočenje počelo 4. oktobra ove godine ali je dva puta prekidano kako bi se saslušali drugi svedoci tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 340

BEZBEDNOSNA PROVJERA: Inspekcija na kapiji mudžahedinskog logora
BUBA U UHU: Šešelj sumnja da tužilaštvo šapuće odgovore svojim svedocima
"HUMANOST PA ODGOVORNOST": Dokazni postupak odbrane generala Pavkovića