Home“SLAB OTPOR U LJUBOTENU”
U izveštaju koji je sastavio na zahtev optužbe, vojni ekspert Viktor Bezručenko zaključuje da je otpor meštana Ljubotena makedonskim snagama bezbednosti 12. avgusta 2001. godine bio “slab ili uopšte nije postojao”

Viktor Bezručenko, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogViktor Bezručenko, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Nakon dvonedeljne pauze, vojni ekspert tužilaštva Viktor Bezručenko se vratio na klupu za svedoke kako bi dovršio iskaz o prirodi vojnog konflikta u Makedoniji 2001. godine. On je, na zahtev optužbe, sačinio izveštaj o strukturi, organizaciji i načinu delovanja Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) i makedonskih snaga bezbednosti. U izveštaju detaljno analizira napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine.

Bezručenko je u svojoj analizi koristio dokumenta makedonske Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova u kojima se navodi da je u Ljubotenu bilo pripadnika Oslobodilačke nacionalne Armije. S druge strane, albanski izvori na koje se pozivao u izveštaju to kategorički negiraju. Svedok je, kaže, bliži mišljenju da u selu nije bila stacionirana jedinica ONA, jer da jeste, bila bi “dobro naoružana, organizovana” i sposobna da pruži dostojan otpor policajcima pod komandom optuženog Johana Tarčulovskog. Pošto u Ljubotenu nije bilo žrtava na strani makedonskih snaga bezbednosti, Bezručenko je zaključio da je otpor u selu bio “slab ili uopšte nije postojao”.

Tužilac je u glavnom ispitivanju uveo u dokaze nekoliko dokumenata o strukturi i kretanju ONA koje je Bezručenko koristio u pripremi izveštaja. Optužba je te dokumente dobila od Gzima Ostrenija, nekadašnjeg načelnika štaba ONA koji će takođe svedočiti na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom.

Odbrana Ljubeta Boškoskog je danas počela unakrsno ispitivanje vojnog eksperta tužilaštva koje će biti nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 340

BEZBEDNOSNA PROVJERA: Inspekcija na kapiji mudžahedinskog logora
BUBA U UHU: Šešelj sumnja da tužilaštvo šapuće odgovore svojim svedocima
"HUMANOST PA ODGOVORNOST": Dokazni postupak odbrane generala Pavkovića