HomeODBRANA: “IZMIŠLJOTINE” NEMAČKOG NOVINARA
Nemački novinar Franc Jozef Hač je u glavnom ispitivanju izneo niz optužbi na račun makedonske policije koja je, tvrdio je, ušla u Ljuboten 12. avgusta 2001. godine i pretukla tridesetak meštana sela na obližnjem punktu u Radišanima. Branilac smatra da je svedokov opis događaja - “izmišljotina”

Franc Jozef Hutsch, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogFranc Jozef Hutsch, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Nakon skoro četiri meseca, nemački novinar Franc Jozef Hač/Franz-Josef Hutsch se vratio u Hag da nastavi svedočenje na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom koje tužilaštvo tereti za nezakonit napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine. Unakrsno ispitivanje novinara, kapetana nemačke vojske i vojnog atašea je prekinuto 28. juna ove godine zbog njegovih “neodložnih poslovnih obaveza”.

Hač je u glavnom ispitivanju dao detaljan opis događaja od 12. avgusta 2001. godine. Tvrdio je da je tog dana video ulazak policijskih jedinica u Ljuboten, leševe ubijenih meštana i premlaćivanje tridesetak makedonskih Albanaca na policijskom punktu u Radišanima. Rekao je, takođe, da je tokom dana u Ljubotenu video Johana Tarčulovskog a tokom večeri u Skoplju Ljubeta Boškoskog.

Švajcarski advokat Genel Metro/Guenael Mettraux, koji zastupa optuženog Boškoskog, smatra da je opis događaja koji je ponudio svedok “izmišljotina”. Po braniocu, Hač nikada nije bio u Ljubotenu niti je razgovarao sa meštanima kako je rekao u glavnom ispitivanju. Branilac, naime, tvrdi da je Hač iskoristio delove izjava meštana sela, zabeležene u izveštaju međunarodne organizacije Hjumn Rajts Voč/Human Rigts Watch. Međutim, tvrdi branilac, napravio je grešku, jer je prevideo fusnote u tekstu izveštaja HRW pa je pojedine izjave pripisao pogrešnim očevicima događaja.

I pored predočenih reporterskih beleški i izjava iz izveštaja organizacije Hjumn Rajts Voč, Hač je ostao pri ranijim tvrdnjama. Rekao je da novinari koji su bili u Ljubotenu i njegovi prevodioci mogu da potvrde da je razgovarao sa Elmazom Jusufijem, ocem ubijenog Ramija. Elmaz Jusufi se, po braniocu, 14. avgusta 2001. godine nalazio u Skoplju i tamo je dao izjavu predstavnicima organizacije Hjumn Rajts Voč. Hač, međutim, odbija da otkrije identitet svojih makedonskih prevodilaca, ne samo na javnoj već i na zatvorenoj raspravi.

Branilac Boškoskog tvrdi da Hač nije mogao da bude na kontrolnom punktu policije u Radišanima, iz jednostavnog razloga što taj punkt nije ni postojao. To je, po odbrani, potvrdio policajac iz stanice u Čairu pod čijom je nadležnošću bilo i selo Radišani. Branilac je iz toga izveo zaključak da je Hač video “ono što je bilo nemoguće videti”. Svedok je kratko odgovorio da je to mišljenje policajca za koga on takođe ne zna “da li zaista postoji ili ne”.

Hač inače svedoči na engleskom jeziku. Optužujući branioca da “manipuliše njime i sudskim Većem” zatražio je da mu se obezbedi prevod na maternji jezik tako da će svedočenje nemačkog novinara sutra biti nastavljeno na nemačkom jeziku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 339

KONAČNA PRESUDA: Sefer Halilović je i pravosnažno nevin
NEOBAVJEŠTENI: Kada je UNPROFOR saznao za srebrenički masakr?
KAD PODBACE UN: Zašto su mudžahedini bili nosioci borbenog zadatka
CRTANJE KARATA: Kako je Prlić potezom olovke podijelio BiH
PRIZNAO PA SE POKAJAO: Zelenović vjeruje da bi bolje prošao u Sarajevu