HomeNEMAČKI NOVINAR NA PLATNOM SPISKU ONA
Nemački novinar Franc Jozef Hač - koji je u glavnom ispitivanju tvrdio da je izveštavao o sukobima u Makedoniji i događima u Ljubotenu - priznao da je 2001. godine primao novac od Oslobodilačke nacionalne Armije makedonskih Albanaca. Za šta mu je taj novac isplaćivan rekao je na sednici zatvorenoj za javnost

Franc Jozef Hutsch, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogFranc Jozef Hutsch, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Poslednji deo unakrsnog ispitivanja nemačkog novinara Franca Jozefa Hača/Franz Josef Hutsch odvijao se na sednici zatvorenoj za javnost. Zatvorenu sednicu je zatražio branilac Ljubeta Boškoskog, nakon što je Hač odbio da odgovara na pitanja o razlozima zbog kojih je tokom 2001. godine primao novac od Gzima Ostrenija, načelnika štaba Oslobodilačke nacionalne Armije makedonskih Albanaca.

Hač je u junu ove godine, pre nego što je njegovo ispitivanje prekinuto na četiri meseca, rekao da se sa Ostrenijem u jesen 2001. godine sastao 75 do 85 puta. Branilac je sugerisao da je razlog tih susreta bila prodaja robe - odeće i mrtvačkih sanduka - ali je Hač to negirao.

Prethodno je Hač zatražio da na pitanja odbrane odgovara na nemačkom, a ne na engleskom jeziku kao u glavnom ispitivanju. Na većinu tvrdnji branioca Ljubeta Boškoskog da ne govori istinu, izmišlja i menja prethodne iskaze, Hač je odgovarao izrekom Svetog Avgustina da “hipoteza neće postati tačna samo zato što je više puta ponovljena”.

Istu liniju unakrsnog ispitivanja sledio je i branilac Johana Tarčulovskog koji je tvrdio da se Hač nikada nije sastao sa optuženim komandantom policijske jedinice koja je, po optužnici, 12. avgusta 2001. godine napala Ljuboten. Hač je u glavnom ispitivanju rekao da je sa Tarčulovskim razgovarao u martu 2001. godine u Tetovu, kao i da ga je 12. avgusta video u Ljubotenu u crnoj uniformi i sa pištoljem.

Mada je na pitanja skopskog advokata Antonija Apostolskog odgovorao šturo, Hač je ipak priznao da su neke informacije koje je dao tužilaštvu i o kojima je svedočio “bile proverene a neke nisu”. Kako je objasnio, nije proveravao informacije dobijene u telefonskim razgovarima, poput one da je znao gde je porodična kuća Johana Tarčulovskog u Ljubancima.

Svedočenje Franca Jozefa Hača trebalo bi da se završi sutra, nakon dodatnog ispitivanja od strane tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 339

KONAČNA PRESUDA: Sefer Halilović je i pravosnažno nevin
NEOBAVJEŠTENI: Kada je UNPROFOR saznao za srebrenički masakr?
KAD PODBACE UN: Zašto su mudžahedini bili nosioci borbenog zadatka
CRTANJE KARATA: Kako je Prlić potezom olovke podijelio BiH
PRIZNAO PA SE POKAJAO: Zelenović vjeruje da bi bolje prošao u Sarajevu