HomeKOLORIT UNIFORMI MAKEDONSKIH ALBANACA
Svedok optužbe tvrdi da su pripadnici Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) uvek nosili uniforme, činove i bili jasno označeni amblemima formacija kojima su pripadali. Branilac Johana Tarčulovskog to osporava i ističe da je pripadnike ONA od civila razlikovalo samo oružje

Fotografija pripadnika ONA pod oružjemFotografija pripadnika ONA pod oružjem

Branilac Johana Tarčulovskog je šestog dana svedočenja Nazima Bušija/Bushi nastojao da pokaže da su 12. avgusta 2001. godine u Ljubotenu ubijeni pripadnici Oslobodilačke nacionalne Armije a ne albanski civili. Za taj zločin se terete bivši ministar makedonske policije Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski, komandant policajaca koji su, po optužnici, izveli napad na Ljuboten.

Branilac je danas svedoku predočio niz fotografija pripadnika ONA pod oružjem koji su se, po njemu, razlikovali od civila samo po puškama u rukama. Da su bili ubijeni, primetio je branilac, lako ih je bilo zameniti za civile. Osobe na fotografijama su uglavnom, na sebi imale zelene majice, tamne pantalone i bele patike.

Buši je, međutim, primetio da “svaka osoba na fotografijama ima nešto što je identifikuje kao pripadnika ONA”, bilo da je to kapa sa amblemom, čin, zelena majica ili crne pantalone. Ti odevni predmeti su, po svedoku, bili deo uobičajne uniforme ONA koja je mogla da bude ili kamuflažna ili crna. Crnu uniformu su, rekao je Buši, nosili pripadnici specijalnih jedinica.

Na početku dodatnog ispitivanja, Buši je objasnio da su fotografije najverovatnije nastale u vreme borbenih dejstava ali “dok su se vojnici odmarali”. A u vreme odmora je, rekao je Buši, “svakoj Armiji dozvoljeno da nosi civilnu odeću.”

Bušijevo svedočenje biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi