HomeTERORISTI, VOJSKA ILI POLITIČKI POKRET
U unakrsnom ispitivanju Nazima Bušija, branilac Ljubeta Boškoskog ukazuje da je Oslobodilačka nacionalna Armija pokušala da dobije "politički legitimitet praveći se da je regularna vojska" a zapravo je bila "teroristička organizacija koja je hapsila i ubijala civile". Buši kaže da su legitimitet pokretu dali makedonski Albanci, na izborima 2002. godine

Nazim Bushi, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu TarčulovskomNazim Bushi, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom

Branilac Ljubeta Boškoskog je u završnici unakrsnog ispitivanja Nazima Bušija/Bushi sugerisao da su lideri Oslobodilačke Nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca, među kojima i Ali Ahmeti, "očajnički pokušavali da dobiju izvestan stepen političkog legitimiteta praveći se da su regularna vojska". Oslobodilačka nacionalna Armija je, po braniocu, bila ništa drugo do "teroristička organizacija" čiji su pripadnici "kidnapovali, hapsili i ubijali civile".

Buši, koji je pod ratnim nadimkom "komandant Adaši" predvodio 114. brigadu ONA, je uzvratio da "dok su se borili, nisu bili politička partija". Demokratska unija za integraciju/Bashkimi Demokratik për Integrim na čijem je čelu bio Ali Ahmeti je, ukazao je Buši, u septembru 2002. godine učestvovala na demokratskim izborima i "njen legitimitet je potvrdio albanski narod u Makedoniji".

Branilac je sve vreme tvrdio da Buši "ne govori istinu i krije pravu ulogu, odgovornost i način funkcionisanja ONA". Da bi to dokazao, predočio je izjavu izvesnog Bakija Halimija koji je istražiteljima tužilaštva rekao da je bio zadužen za logistiku u Ljubotenu. Buši je u glavnom ispitivanju tvrdio da "Ljuboten nije imao značaja za ONA" i da je sredstva obezbeđivao u makedonskom selu Aračinovo.

Buši, po braniocu, nije govorio istinu ni kada je rekao da su pripadnici Bataljona za brze intervencije "Lavovi" učestvovali u njegovom hapšenju u junu 2001. godine. Po navodima optužbe, "Lavovi" su bili su prisutni u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine tokom napada za koji se terete Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski. Odbrana međutim, tvrdi da je Bataljon za brze intervencije počeo da deluje tek u oktobru 2001. godine.

Svedok je rekao da je "Lavove" prepoznao po amblemima na rukavima i da ih je "video sopstvenim očima". Iskazi svedoka koji tvrde drugačije i dokumenti koji, po odbrani, potvrđuju da su "Lavovi" počeli da deluju mnogo kasnije, nisu verodostojni, smatra Buši, koji će sutra odgovarati na dodatna pitanja tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi