HomeRAZLIKE U POGLEDIMA NA TERORIZAM
Nazim Buši ne prihvata sugestije odbrane Johana Tarčulovskog da je Oslobodilačka nacionalna armija makedonskih Albanaca bila teroristička organizacija. Izjave međunarodnih zvaničnika koji pripadnike ONA nazivaju “teroristima, siledžijama i ubicama” su, po svedoku, posledica njihovog nerazumevanja termina “terorizam”

Nazim Bushi, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu TarčulovskomNazim Bushi, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom

Branilac Johana Tarčulovskog je u unakrsnom ispitivanju Nazima Bušija/Bushi nastavio liniju ispitivanja koju je počela odbrana Ljubeta Boškoskog. Teza odbrane obojice optuženih je da je Oslobodilačka nacionalna Armija u kojoj je Buši komandovao 114. brigadom bila teroristička organizacija čiji pripadnici nisu poštovali vojne principe i nisu uživali podršku naroda.

Branilac Tarčulovskog je svedoku predočio nekoliko video snimaka u kojima međunarodni predstavnici, kako se navodi, “najoštrije osuđuju ekstremističko delovanje grupe terororista, siledžija i ubica”. S druge strane, “podržavaju aktivnosti makedonske Armije i policije” koji, prema mišljenju Marka Dikensona/Dickinson britanskog ambasadora u Makedoniji čiji je intervju emitovan u sudnici, “imaju pravo da brane sebe, svoju državu i svoj narod”.

Buši je odgovorio da je “ubeđen da gospoda ne znaju značenje termina terorizam” i da je situacija u realnosti bila drugačija od one koju su međunarodni predstavnici opisali u svojim izjavama.

Poput odbrane Boškoskog i branilac Johana Tarčulovskog je tvrdio da je Ljuboten bio logistička baza Oslobodilačke nacionalne Armije u kojoj su se skrivali pripadnici te formacije, u uniformi i civilu. Teza odbrane Tarčulovskog je da je Buši naredio postavljanje mine nedaleko od Ljubotena u čijoj je eksploziji poginulo 8 makedonskih vojnika zato što je hteo da “zaplaši” vojsku i policiju koje su odlučile da prekinu dotok hrane, oružja i municije iz Ljubotena ka Bušijevoj 114. brigadi u Lipkovu.

Buši nije prihvatio tu sugestiju odbrane tvrdeći da nijedna od ubijenih osoba u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine nije bila u uniformi niti je imala oružje što, po njemu, predstavlja obeležje vojnika ONA. Takođe je još jednom negirao da je izdao bilo kakvo naređenje u vezi sa Ljubotenom.

Branilac je takođe tvrdio da su pripadnici ONA ponekad imali manje od 14 i više od 65 godina kao i da su nosili uniforme Oslobodilačke vojske Kosova na kojima su samo promenili oznake. Buši je burno reagovao i na ovu sugestiju, optužujući branioca da “samo traži razlog da opravda ubistvo sedmogodišnjeg deteta u Ljubotenu”.

Bušijevo svedočenje nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi