HomeKO JE "DOPUNIO" SVEDOKOVU IZJAVU
Svedok optužbe Osman Ramadani u unakrsnom ispitivanju tvrdi da je njegova izjava istražiteljima tužilaštva "dopunjena" podacima koje on nikada nije izgovorio. Kaže da nije poznavao pripadnike ONA niti je njih bilo u Ljubotenu u avgustu 2001. godine

Osman Ramadani, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu TarčulovskomOsman Ramadani, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom

Mada je istražiteljima tužilaštva rekao da je jedan broj meštana Ljubotena 2001. godine učestvovao u borbenim aktivnostima na strani Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), svedok optužbe Osman Ramadani je to negirao u unakrsnom ispitivanju na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom. Tvrdio je da nikada nije rekao da je bilo ko od njegovih komšija bio u ONA i da su se te tvrdnje našle u izjavi jer ih je osoba koja je postavljala pitanja "svojevoljno zapisala."

Svedok je burno reagovao na pitanja Jasmine Živković, braniteljice optuženog Johana Tarčulovskog, koja je sugerisala da je i on sam bio ili pripadnik ili simpatizer ONA a da je napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine bio legitiman jer su se pripadnici vojske makedonskih Albanaca skrivali u selu. Poput prethodnih svedoka optužbe, Ramadani je negirao da je učestvovao u borbama tvrdeći da je on "poljoprivrednik, koji vodi računa samo o svojoj porodici".

Kada ga je braniteljica zamolila da odgovara na njena pitanja, svedok je zatražio da ona njemu odgovori ko je ubio tri njegova rođaka i oca Muharema, čija se imena navode u optužnici. U napadu na Ljuboten je ubijeno 7 civila a više stotina, među kojima i Osman Ramadani je pretrpelo teške telesne povrede od posledica batinanja.

Osman Ramadani je i u odgovorima na pitanja Edine Rešidović, braniteljice Ljubeta Boškoskog, tvrdio da je njegova izjava istražiteljima tužilaštva iz 2004. godine "dopunjena". U izjavi je, naime, zapisano da je na kontrolnom punktu policije na izlazu iz Ljubotena video Boškoskog u civilnoj odeći sa kapom na glavi, dok je u unakrsnom ispitivanju tvrdio da je optuženi bio gologlav. I taj podatak se, kaže, našao u njegovoj izjavi "greškom".

Nakon Ramadanija, optužba je pozvala svedoka koji daje iskaz uz mere zaštite identiteta pod pseudonimom M 39. Svedok je na fotografijama koje mu je tužilac pokazao identifikovao trojicu makedonskih Albanaca ubijenih 12. avgusta 2001. godine. Po optužnici, Dželal Bajrami/Xhelal i Bajram i Kadri Jašari/Jashari su usmrćeni dok su bežali iz kuće u kojoj su se skrivali od policije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 322

VERZIJA ODBRANE: Sarajevo nije bilo "civilni grad"
BOBAN ILI PRLIĆ: Ko je bio "glavni igrač" u Herceg Bosni?
PO NAREĐENJU: Kako je potpukovnik Trivić "pustio istoriju" i otišao u Potočare
POLUVREME: "Kosovska šestorka" ima šta da osporava
LISTA ČEKANJA: Suđenje Deliću u julu, a Šešelju i Perišiću krajem godine