HomeU PONEDELJAK OTVARANJE SUĐENJA ZA LJUBOTEN
Nakon uvodne reči optužbe u ponedeljak 16. aprila uslediće tronedeljna pauza na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom optuženim za ubistvo sedam osoba, spaljivanje 14 kuća i zlostavljanje više stotina civila u makedonskom selu Ljuboten, 12. avgusta 2001. godine. Prvi svedoci optužbe - 7. maja ove godine

Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaJohan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Uvodnom rečju tužioca u ponedeljak 16. aprila biće otvoreno suđenje Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarculovskom, a početak dokaznog postupka optužbe odložen je za tri sedmice, do 7. maja ove godine.

Na današnjoj predraspravnoj konferenciji raspravljalo se o podnesku kojim je odbrana tražila odlaganje početka suđenje. Između ostalog, branioci tvrde da im je tužilaštvo nedavno obelodanilo nove materijale koje tek treba da pregledaju, zatim da čekaju prevod određenih dokumenta koji su bitni za pripremu unakrsnog ispitivanja, kao i da očekuju da optužba unese u elektronsku bazu podataka dokumente obelodanjene na kompakt diskovima. Mada se optužba protivila odlaganju, Veće je odobrilo zahtev odbrane kako bi izvođenje dokaza, jednom kada počne, teklo "glatko i bez prekida".

Vođa tima optužbe Danijel Sekson/Daniel Saxon je, uz dozu "optimizma", najavio da će tokom 11 sedmica, koliko će po njegovim procenama trajati dokazni postupak optužbe, saslušati ukupno 96 svedoka. Trećina svedoka će dati iskaze usmeno a prostalih sedamdesetak putem pisanih izjava. Pored predsedavajućeg Kevina Parkera iz Australije, u veću pred kojim će se odvijati ovo suđenje su još i sudije Kristin Van den Vajngart/Christine Wyngaert iz Belgije i Krister Telin/Thelin iz Švedske.

Optuženog Ljubeta Boškoskog zastupa sarajevski advokat Edina Rešidović a branilac Johana Tarčulovskog je Antonio Apostolski iz Skoplja.

Bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Boškoski i njegov nekadašnji telohranitelj Tarčuloski se terete za ubistvo sedam albanskih civila u selu Ljuboten, u blizini Skoplja 12. avgusta 2001. godine. U napadu pripadnika specijalne jedinice makedonske policije na Ljuboten spaljeno je 14 kuća i zlostavljano više stotina civila.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 317

LJUBOTEN, AVGUST 2001: Nezakonit napad pod nadzorom ministra
KONTINUITET TERORA: Šta je general Milošević nasledio od generala Galića
NEVOLJNI SVEDOCI GENOCIDA: Ljudi koji su u Srebrenici "gledali svoja posla"
TERET DOKAZIVANJA: Čelnici Herceg Bosne misle da im je "već presuđeno"
(NE)PRIJATELJSKI ŠVERC: Kako je Vojska Jugoslavije naoružavala kosovske Albance