HomeZAVRŠNE PRIPREME SUĐENJA ZA LJUBOTEN
Predsednik Tribunala bi do kraja nedelje trebalo da imenuje veće koje će od 16. aprila suditi Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom, optuženim za zločine nad albanskim civilima u selu Ljuboten, nedaleko od Skoplja

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

U predmetu protiv Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog danas je održana poslednja konferencija o stanju u postupku uoči predraspravne konferencije koja je zakazana za 12. april ove godine. Četiri dana kasnije tužilac će izneti uvodnu reč na suđenju za zločin koji su, prema optužnici, 12. avgusta 2001. godine pripadnici specijalne jedinice makedonske policije počinili nad albanskim civilima u selu Ljuboten kod Skoplja.

Bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Boškoski i njegov tadašnji telohranitelj Tarčulovski terete se za ubistvo sedam albanskih civila, spaljivanje 14 kuća i zlostavljanje više od stotinu uhapšenih meštana Ljubotena. Predsednik suda bi do kraja ove nedelje trebalo da imenuje dvojicu ad-litem ili povremenih sudija koji će, uz predsedavajućeg Kevina Parkera, činiti Pretresno veće na ovom suđenju.

Suđenje Boškoskom i Tarčulovskom će po oceni sudije Parkera biti "veoma kratko suđenje za standarde Tribunala" budući da je optužba najavila da će njen dokazni postupak trajati samo sedam nedelja ili 35 sudskih dana. Tužilaštvo će od stotinu svedoka u sudnici ispitati svega tridesetak dok će iskazi ostalih biti uvedeni u dokaze putem pisanih izjava.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 314

GLAS ŽRTAVA: Belaj u Varešu i masakr u Stupnom Dolu
OD BOLNICE DO STRATIŠTA: Ranjeni, lečeni, pogubljeni
ČAS ISTORIJE: Kako su se zvali Bosanci dok su bili na Karpatima
UKRATKO: Tri kosovska i jedan makedonski postupak
ZAVRŠNE REČI: Šta želi i za čim žali "Vukovarska trojka"