HomeDOLAR PO DOLAR – ODBRANA
Sekretarijat Tribunala odlučio da Ljube Boškoski mora da izdvoji više od pola miliona američkih dolara za svoj tim odbrane koji vodi sarajevski advokat Edina Rešidović, jer optuženi i njegova supruga poseduju više nego što to "njihove razumne potrebe zahtevaju"

Ljube Boškoski u sudnici TribunalaLjube Boškoski u sudnici Tribunala

Ljube Boškoski je "sposoban da delimično učestvuje u troškovima svoje odbrane" odlučio je Sekretarijat Haškog tribunala. Njegova "delimična sposobnost" proračunata je na oko 576.000 američkih dolara primenom jednostavne matematičke formule A – B = C, gde je gde je A ukupna imovina optuženog, B procenjeni životni troškovi njega i njegove porodice, a C učešće optuženog u troškovima odbrane.

Navodeći poduži spisak dobara kojima Boškoski raspolaže od Skopja do Istre, Sekretarijat je zaključio da imovina optuženog "premašuje razumne životne potrebe", uključujući udoban život njegove supruge i troje dece. Na spisku dobara nalaze se kuća u Skoplju, imanje u Čelopeku u Makedoniji, te poveći posed u istarskom gradiću Bale, u okviru kojeg njegova supruga vodi profitabilan restoran "Lav".

Osim toga, bankovni saldo Ljubeta Boškoskog uvećan je i nespecifikovanom "donacijom" Vlade Makedonije namenjene "troškovima odbrane i dnevnim izdacima porodice", a na račun optuženog, navodi se u odluci, svakog meseca se sliva plata, mada se ne navodi ko je i zašto uplaćuje.

U odluci Sekretarijata nije navedeno koja je ukupna vrednost pokretne i nepokretne imovine, niti koliki su životni troškovi porodice. Saopšteno je jedino da razlika između te dve vrednosti iznosi više od pola miliona dolara i da će s tim novcem Boškoski učestvovati u pokrivanju troškova svoje odbrane.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije tereti se za ubistva i mučenja albanskih civila i spaljivanje njihovih kuća u selu Ljuboten kod Skoplja u avgustu 2001., a dosadašnji troškovi njegove odbrane su oko 163.000 američkih dolara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 274

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE: Druga runda argumenata u sporu BiH protiv SCG