HomePRVO "MAKEDONSKO SUĐENJE" U MAJU ILI JUNU SLEDEĆE GODINE
Suđenje za zločine u selu Ljuboten kraj Skopja će, prema najavama predraspravnog sudije Albina Esera, početi najverovatnije u maju ili junu 2006. godine. Optužba je najavila 125 svedoka, 4 veštaka i izložiti 309 dokaznih predmeta.

Johan Tarčulovski i Ljube Boškoski sa braniocima u sudnici TribunalaJohan Tarčulovski i Ljube Boškoski sa braniocima u sudnici Tribunala

Suđenje Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom počeće u maju ili junu 2006. godine, najavio je danas na konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudija Albin Eser.

Prema optužnici Johan Tarčulovski je komandovao jedinicom specijalne policije koja je 12. avgusta 2001. godine napala selo Ljuboten nedaleko od Skoplja, pri čemu je ubijeno sedam muškaraca, spaljeno 14 kuća a više od stotinu muškaraca je izloženo psihičkom i fizičkom maltretiranju.

Ljube Boškoski, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije je, tvrdi optužba, znao za te zločine ali nije učinio ništa da ih spreči ili kazni počinioce.

Optužba je najavila da će na suđenju za zločine u Ljubotenu izvesti oko 125 svedoka i 4 veštaka i priložiti 53 pisane izjave. Većina izjava svedoka, oko 80 odsto, su već obelodanjene odbrani kao i dokazi koji imaju oslobođajući karakter za optužene.

Prema nalogu sudije Esera sve pripreme za suđenje moraju da budu završene do kraja marta, kako bi suđenje, čiji je početak prvobitno najavljen za decembar ove godine, moglo što pre da počne. Do tada bi tužilaštvo moralo da razreši najasnoće koje postoje u optužnici a odnose se na komandnu odgovornost optuženog ministra Boškoskog. Naime, i pored toga što je optužnica već jednom izmenjena, veće je tražilo dodatno preciziranje da li je Boškoski odgovoran samo za dela redovnih i rezervnih policijskih snaga ili i za zločine drugih grupa.

Optuženi Boškoski je u obraćanju veću rekao da je zadovoljan uslovima u novoj Pritvorskoj jedinici u koju su optuženi preseljeni prošle sedmice i ukazao da se nada da će suđenje početi što pre kako bi pred Tribunalom "odbranio svoju nevinost i nevinost Makedonije". Jedini problem koji optuženi Johan Tarčulovski ima je nemogućnost da u pritvoru gleda televizijski program na makedonskom jeziku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 260

"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Ante Gotovine
UVODNA REČ: Zločini koji se ničim ne mogu opravdati
PRODUŽENI ODMOR: Šest sedmica za Miloševića, ali ne u Moskvi
MILOŠEVIĆEV TJELOHRANITELJ: Da li je Orić bio popularan ili omražen u Srebrenici?
CENA LAŽNOG SVEDOČENJA: Oštro upozorenje svedoku Krajišnikove odbrane
MAJ- JUNI 2006.: Odložen početak suđenja za zločine u Ljubotenu
"NEPRAVEDNO I POGRESNO": Odbrana i optužba traže smanjenje kazne Momiru Nikoliću