HomeTARČULOVSKI SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Bivši policajac iz Skopja i telohranitelj makedonskog predsednika negira krivicu za ubistva i zlostavljanja civila albanske nacionalnosti i razaranje sela Ljuboten, u avgustu 2001. godine

Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaJohan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Nakon što je na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 21. marta ove godine, iskoristio pravo da izjašnjavanje o navodima optužnice odloži za 30 dana, Johan Tarčulovski - bivši policajac i telohranitelj makedonskog predsednika – izveden je jutros ponovo pred sudiju. Pošto mu je sudija pročitao tri tačke optužnice kojima se tereti za ubistva, bezobzirno razaranje sela i okrutno postupanje prema civilima – što se kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - Tarčulovski se izjasnio da nije kriv za dela za koja je optužen.

Zajedno sa Ljubetom Boškoskim, bivšim makedonskim ministrom unutrašnjih poslova, Tarčulovski se tereti za nezakoniti napad na civile i civilne objekte, izvršen 10. i 12. avgusta 2001. godine u selu Ljuboten, kod Skopja. Tarčulovski je, prema optužnici, lično odabrao pripadnike specijalne policijske jedinice koji su učestvovali u napadu i komandovao je operacijom u kojoj je ubijeno sedam albanskih civila, razoreno najmanje 14 kuća i uhapšeno više od sto meštana Ljubotena koji su, zatim, ispitivani i zlostavljani.

Tarčulovskog su uhapsile i izručile Tribunalu makedonske vlasti, dok je Boškoski izručen iz Hrvatske, gde se nalazio u istražnom zatvoru pod sumnjom da je odgovoran za ubistvo sedam ilegalnih imigranata iz Pakistana i Indije, koji su pokušali da se preko Makedonije dočepaju zapadne Evrope. Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 31. marta ove godine, Boškoski je rekao da je “apsolutno nevin”, a da je optužnica protiv njega “anti-makedonski čin.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 231

NEPOŠTOVANJE SUDA: Odbrana predsednika, imena i plemena
UZDOL, 15.9.1993: Novinarka BBC na mjestu zločina
MARŠ NA DRINU: Pesma za kanadskog generala
SEDMA MUSLIMANSKA: Ko se borio, a ko je pljačkao
NIKO KRIV: Trojica optuženih brane svoju nevinost