HomeLJUBE BOŠKOSKI "APSOLUTNO NEVIN"
Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije smatra " da u njegovom slučaju nema slučaja" i osjeća se "apsolutno nevinim" u odnosu na optužbe za ubojstva, bezobzirno razaranje i okrutno postupanje prema albanskim civilima u selu Ljuboten.

Ljube Boškoski u sudnici TribunalaLjube Boškoski u sudnici Tribunala

Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškoski izjavio je danas da se osjeća "apsolutno nevinim" u odnosu na optužbe kojima ga tereti Haški tribunal. On je danas - sedmicu dana nakon što je iz pritvora u Hrvatskoj prebačen u pritvor UN – prvi put izveden pred suca da bi se izjasnio o optužbama.

Boškoski je danas sam sebe zastupao navodeći da još nije riješio sve "detalje" oko imenovanja branitelja. Najavio je da se spreman izjasniti od optužbama budući da smatra "da u njegovom slučaju nema slučaja".

On je, zajedno s Johanom Tarčulovskim, zapovednikom specijalne jedinice makedonskog MUP-a, optužen za nezakoniti napad na civile i civilne objekte, izvršen 10. i 12. augusta 2001. godine u selu Ljuboten, nedaleko od Skopja. U tri točke optužnice Boškoski i Tarčulovski se terete za ubojstva, bezobzirno razaranje i okrutno postupanje, što se kvalificira kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Tarčulovski je prošle sedmice odgodio svoje izjašnjavanje o krivnji za 30 dana.

Boškoski, međutim, navodi kako se osjeća "apsolutno nevinim" i dodaje da je "način na koji je vođena istraga" u njegovom slučaju "anti-makedonski čin". On smatra da su optužbe "prepisane iz izvještaja organizacije Human Right Watch" i da ovo "nije slučaj protiv Ljube Boškoskog, već protiv Republike Makedonije". Sudac Kevin Parker je na to odgovorio da su "osjećaji koje je iskazao" optuženi "primljeni k znanju" i obavijestio ga je u kojem roku će dobiti popratni materijal na kojem se zasniva optužnica..

U optužnici se navodi da je blizini Ljubotena je 10. avgusta 2001. makedonsko vojno vozilo naletjelo na minu koju su podmetnuli pripadnici tzv. Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca. U eksploziji je poginulo osam makedonskih vojnika. Istog dana, makedonska armija je otvorila vatru na Ljuboten i ispalila bar dvije granate, od kojih su poginula dva civila, uključujući petogodišnje dete.

Dva dana kasnije, u nedjelju 12. avgusta 2001., u Ljuboten je ušla specijalna jedinica makedonske policije čije je pripadnike, kako se navodi u optužnici, lično organizirao i predvodio Johan Tarčulovski. Optužnica navodi tri incidenta u kojima je ubijeno sedam albanskih civila. Tokom napada, zapaljeno je i teško oštećeno14 kuća. Pripadnici jedinice koju je vodio Tarčulovski uhapsili su više od sto albanskih civila, muškaraca, koje su podvrgavali sistematskom prebijanju i ponižavanju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 229

ODLOŽENA IZJAŠNJAVANJA: Prvi policijski generali u pritvoru Tribunala
SLUŽBENA BELEŠKA: Kako je policija priznala ubistvo 40 ljudi
SLUŽBENO LICE: Registrovane, operativne i prijateljske veze inspektora Jašovića
"BJEŽ'TE USTAŠE": Prva svjedočenja o masakru u Uzdolu
JEDNO BIĆE, DVA TIJELA: Neorganizovani Karadžić i sistematični Krajišnik
"MLAD I NEISKUSAN": Zašto je Hakija odbio da se stavi pod Naserovu komandu