HomePRVA MAKEDONSKA I POSLEDNJA HAŠKA OPTUŽNICA
Optužnica za zločine u selu Ljuboten – za koje se terete Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski – je poslednja optužnica tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Ljube Boškoski u LjubotenuLjube Boškoski u Ljubotenu

U Hagu je danas skinut pečat Tribunala sa poslednje od šest optužnica koje je krajem prošle godine potpisala glavni tužilac Karla/Carla del Ponte. Ljube Boškoski, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije i Johan Tarčulovski, zapovednik specijalne jedinice makedonskog MUP-a, optuženi su za nezakoniti napad na civile i civilne objekte, izvršen 10. i 12. avgusta 2001. godine u selu Ljuboten, desetak kilometara udaljenom od Skopja. U tri tačke optužnice Boškoski i Tarčulovski se terete za ubistva, bezobzirno razaranje i okrutno postupanje, što se kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Selo Ljuboten, navodi se u optužnici, ima nešto više od 2.000 stanovnika, od kojih su 93 odsto etnički Albanci. Na oko 5 kilometara od sela je 10. avgusta 2001. makedonsko vojno vozilo naletelo na minu koju su podmetnuli pripadnici takozvane Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca. U eksploziji je poginulo osam makedonskih vojnika. Istog dana, makedonska armija je otvorila vatru na Ljuboten i ispaljene su najmanje dve minobacačke ili topovske granate, od kojih su poginula dva civila, uključujući i petogodišnje dete.

Dva dana kasnije, u nedelju 12. avgusta 2001., u Ljuboten je ušla specijalna jedinica makedonske policije čije je pripadnike, kako se navodi u optužnici, lično odabrao, organizovao i naoružao Johan Tarčulovski, koji je i komandovao napadom. U optužnici su opisana tri incidenta u kojima je ubijeno sedam albanskih civila. Tokom napada, zapaljeno je i granatama razoreno ili teško oštećeno14 seoskih kuća. Između 12. i 15. avgusta pripadnici jedinice koju je vodio Tarčulovski uhapsili su više od sto civila, albanskih muškaraca, koje su zatvorili na različitim lokacijama i podvrgavali ih sistematskom prebijanju, ponižavanju i psihološkom zlostavljanju.

Tarčulovski se, po načelu individualne krivične odgovornosti, tereti za “udruženi zločinački poduhvat” u kojem su, pored njega, učestvovali pripadnici specijalne jedinice koju je lično formirao za napad na Ljuboten. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Boškoski tereti se po principu komandne odgovornosti: zato što nije sprečio ili kaznio zločine koje su počinili njegovi potčinjeni. U optužnici se navodi da je Boškoski 12. avgusta posle podne bio “u blizini scene napada” i da je mogao da vidi oštećenu imovinu i zlostavljanje uhapšenih civila; zatim da je razgovarao sa učesnicima u napadu; da je imao uvid u interna policijska dokumenta, kao i u izveštaje koji su o napadu na Ljuboten objavljeni u domaćim i inostranim medijima ili su mu ih dostavile međunarodne organizacije.

Prema saopštenjima iz Skopja, makedonska policija je juče uhapsila Johana Tarčulovskog i pokrenut je postupak za njegov transfer u nadležnost Tribunala. Bivši ministar Ljube Boškoski je prošle godine, na zahtev makedonskih vlasti, uhapšen u Hrvatskoj, pod sumnjom da je naredio ubistvo sedam pakistanskih i indijskih ekonomskih emigranata koji su preko Makedonije pokušali da se dočepaju zapadne Evrope. Njihovo ubistvo Boškoski je pokušao da predstavi kao “uspeh makedonske policije u borbi protiv islamskog terorizma.”Fotografije
Ljube Boškoski u Ljubotenu
Ljuboten


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 227

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi negiraju krivicu
"UPUCAVANJE ŠIPTARA": Milošević ne osporava da je na Kosovu "bilo i zločina"
TALAC SREBRENIČKIH IZBEGLICA: Neuspjelo bjegstvo generala Morijona
"SVEDOK-SARADNIK": U Lapušniku je, ipak, postojao zatvor
SAMOUVJERENI PREDSJEDNIK: Krajišnikov "lijek" protiv suverene Bosne
ŠIFRIRANA PORUKA: Čudne stvari i prljave igre u Grabovici