HomeLJUBE BOŠKOSKI U PRITVORU TRIBUNALA
Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije optužen za nezakonit napad na albanske civile u selu Ljuboten, kraj Skopja, 10 i 12. avgusta 2001. godine. U pritvoru Tribunala je trenutno 61 optuženi, 14 ih je na privremenoj slobodi, a 15 u begstvu.

Ljube BoškoskiLjube Boškoski

Ljube Boškoski, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije, prebačen je danas u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen – saopšteno je u Haškom tribunalu. Zajedno sa Johanom Tarčulovskim, bivšim telohraniteljem makedonskog predsednika, optužen je za nezakoniti napad na civile i civilne objekte, koji su snage makedonske policijske izvele 10. i 12. avgusta 2001. godine u selu Ljuboten, desetak kilometara udaljenom od Skopja. U napadu je, prema optužnici, ubijeno sedam civila albanske nacionalnosti, razoreno je ili teško oštećeno14 seoskih kuća, i uhapšeno je više od sto civila koje su zatvoreni i podvrgavani sistematskom prebijanju, ponižavanju i psihološkom zlostavljanju.

Bivši ministar se po načelu komandne odgovornosti tereti da nije sprečio ili kaznio zločine koje su počinili njegovi potčinjeni. U optužnici se navodi da je Boškoski 12. avgusta 2001. u popodnevnim satima bio “u blizini scene napada” i da je mogao da vidi oštećenu imovinu i zlostavljanje uhapšenih civila; zatim da je razgovarao sa učesnicima u napadu; da je imao uvid u interna policijska dokumenta, kao i u izveštaje koji su o napadu na Ljuboten objavljeni u domaćim i inostranim medijima ili su mu ih dostavile međunarodne organizacije. U tri tačke optužnice Boškoski i Tarčulovski se terete za ubistva, bezobzirno razaranje i okrutno postupanje, što se kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Tarčulovski je odlučio da se o navodima optužnice izjasni u roku od 30 dana, a Boškoski će se sledeće sedmice prvi put pojaviti pred sudijom Tribunala.

Bivši ministar je u Hag prebačen iz zatvora u Puli, gde je bio pritvoren pod sumnjom da je umešan u ubistvo sedam ekonomskih emigranata iz Pakistana i Indije, koji su preko Makedonije pokušali da se dokopaju zapadne Evrope. Njihovo ubistvo Boškoski je, navodno, pokušao da predstavi kao “uspeh makedonske policije u borbi protiv islamskog terorizma.”

Dolaskom Boškoskog, broj stanara Pritvorske jedinice UN popeo se na 61. Na privremenoj slobodi do početka suđenja je 14 optuženih, a 15 je još u begstvu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću