HomeTUŽILAC PROTIV OSLOBAĐANJA BOŠKOSKOG I TARČULOVSKOG
Bivši ministar unutrašnjih poslova je jednom već bežao iz Makedonije da bi izbegao krivično gonjenje a sada bi, smatra tužilac, imao “dvostruki motiv” da nestane, budući da se protiv njega vode postupci u Hagu i u Hrvatskoj. Tarčulovski dve godine “aktivno izbegavao” kontakte sa haškim istražiteljima.

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski traže da budu privremeno oslobođeni, makedonska vlada nudi garancije da će optužene vratiti u Hag na početak suđenja, tužilaštvo se tome energično protivi a odluka Pretresnog veća će biti saopštena naknadno.

Na današnjoj raspravi o zahtevu za privremeno oslobađanje, branioci dvojice optuženih su uveravali veće da bi se njihovi klijenti dobrovoljno predali Tribunalu, ali im “okolnosti to nisu dopustile.” Bivšeg ministra unutrašnjih poslova Boškoskog je tribunalova optužnica zatekla u zatvoru u Puli, odakle su ga hrvatske vlasti isporučile u Hag. Priliku da se dobrovoljno preda nije imao ni suoptuženi Tarčulovski, bivši telohranitelj makedonskog predsednika, pošto je uhapšen i izručen čim je haška optužnica stigla do Skopja. Obojica su se izjasnili da nisu krivi za zločine kojima se terete: bezobzirno razaranje kuća, ubistva civila i okrutno postupanje sa albanskim stanovnicima sela Ljuboten kraj Skopja, u avgustu 2001. godine.

I Boškoski i Tarčulovski su danas rekli kako im je Tribunal “jedina nada” da dokažu svoju nevinost, pa će se zato – ukoliko budu privremeno oslobođeni – vratiti u Hag na suđenje. Njihovi branioci su uveravali veće da optuženi neće predstavljati nikakvu opasnost po žrtve i svedoke, dok je ministarka pravde prenela garancije makedonske vlade da će osigurati poštovanje svih uslova koje odredi Tribunal i da će optužene vratiti u Hag kad to sud naloži.

Tužilaštvo, međutim, ne veruje da bi se optuženi – ukoliko budu oslobođeni – vratili u Hag na suđenje. Ukazujući da je Boškoski pobegao iz Makedonije da bi izbegao krivično gonjenje u slučaju “Raštanski lozja”, tužilac je rekao da postoji “velika verovatnoća da on to opet učini”, jer sada ima “dvostruki motiv” za izbegavanje pravde, kako u Hagu tako i u Hrvatskoj. S druge strane, Tarčulovski je, prema tužiocu, prošle godine “aktivno izbegavao kontakte” sa istražiteljima tužilaštva koji su pokušavali da ga intervjuišu, tako da ni makedonske vlasti nisu mogle izvesno vreme da ga lociraju. Obojica optuženih, po oceni tužioca, imaju “fanatične pristalice” među bivšim pripadnicima specijalnih policijskih snaga, koje su nakon podizanja optužnice organizovale anti-haške demonstracije u Tetovu i Skopju.

Zaključujući raspravu, predsedavajući sudija Ađijus/Agius je najavio da će odluka veća biti doneta “u dogledno vreme.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 242

PRIMEDBA, ZAHTEV I PROTEST - Da li je Milošević video Šešelja?
SUDIJSKO OGRANIČENJE - Protest odbrane Nasera Orića
"KRVAVI BAJRAM" 1992. - Orgija nasilja u Čelopeku
ZLOČIN ILI PANIKA - Vatreno bjekstvo iz Uzdola
IZVAN RAZUMNE SUMNJE: Srebrenica, deset godina posle