HomeNOVO ODLAGANJE PRVOG "MAKEDONSKOG SUĐENJA"
Neizvestan datum početka suđenja za zločin u selu Ljuboten kod Skopja, za koji se terete bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski i njegov tadašnji telohranitelj Johan Tarčulovski

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Prethodno najavljeno za decembar prošle, a zatim za maj ili jun ove godine, suđenje Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom se ponovo odlaže, ovog puta bez navođenja novog "ciljnog datuma" za njegov početak

Umesto o datumu početka, na današnjoj konferenciji o stanju u postupku je bilo reči o trajanju prvog "makedonskog suđenja" u Haškom tribunalu. Prema proceni predraspravnog sudije Albina Esera, dokazni postupak optužbe bi trajao sedam do osam meseci, što je po njegovom mišljenju previše budući da su se događaji kojima se bavi optužnica odigrali u samo nekoliko dana.

Optužnica se, naime, odnosi na napad koji je 12. avgusta 2001. specijalna jedinica makedonske policije izvršila na selo Ljuboten, nedaleko od Skopja. U napadu je, prema optužnici, ubijeno sedam civila, makedonskih Albanaca, spaljeno je 14 kuća a više od stotinu meštana je uhapšeno i u narednih nekoliko dana podvrgnuto psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Tadašnji makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski se tereti da je znao za te zločine ali nije učinio ništa da ih spreči ili kazni počinioce, dok je njegov bivši telohranitelj Johan Tarčulovski optužen da je komandovao napadom na Ljuboten.

U predraspravnom podnesku koji je predala još u novembru prošle godine, optužba je najavila da će izvesti više od 120 svedoka i 4 eksperta, kao i da će prezentirati više od 300 dokaznih predmeta. Sudija Eser je danas pozvao tužioca da do sledeće konferencije o stanju u postupku, koja će se održati kroz četiri meseca, razmotri mogućnost smanjenja broja svedoka ili, barem, skraćivanja vremena koje će biti potrebno za njihovo ispitivanje.

Optuženi nisu imali nikakve primedbe na uslove pritvora, sem što se Boškoski požalio da je "imao izvesnih zdravstvenih problema zbog situacije s kojom smo bili suočeni u proteklom periodu" misleći, verovatno, na dva smrtna slučaja u Pritvorskoj jedinici. Dodao je da se, zahvaljujući "medicinskoj intervenciji", njegovo stanje u međuvremenu popravilo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine