HomeTARČULOVSKI ODLOŽIO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI
Pošto se danas u sudnici pojavio bez pravnog zastupnika, Johan Tarčulovski je tražio da se izjašnjavanje o navodima optužnice odloži do dolaska njegovog advokata

Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaJohan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Johan Tarčulovski, bivši policajac i telohranitelj makedonskog predsednika, iskoristio je pravo da odloži izjašnjavanje o navodima optužnice. Optuženi se jutros u sudnici pojavio bez pravnog zastupnika i zatražio je da se izjašnjavanje odloži do dolaska njegovog advokata. Novo izjašnjavanje biće zakazano u roku od 30 dana.

Zajedno sa Ljubetom Boškoskim, bivšim makedonskim ministrom unutrašnjih poslova, Tarčulovski se tereti za nezakoniti napad na civile i civilne objekte, izvršen 10. i 12. avgusta 2001. godine u selu Ljuboten, desetak kilometara udaljenom od Skopja. Tarčulovski je, prema optužnici, lično odabrao pripadnike specijalne policijske jedinice koji su učestvovali u napadu i komandovao je operacijom u kojoj je ubijeno sedam albanskih civila, razoreno najmanje 14 kuća i uhapšeno više od sto meštana Ljubotena koji su, zatim, ispitivani i zlostavljani na različitim lokacijama.

U tri tačke optužnice Boškoski i Tarčulovski se terete za ubistva, bezobzirno razaranje i okrutno postupanje, što se kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Bivši ministar Ljube Boškoski je trenutno u pritvoru u Hrvatskoj, pod optužbama za druge zločine, i očekuje se da će narednih dana biti prebačen u Hag.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću