HomeSRPSKI GENERAL O JAČANJU OVK
Bivši komandant 125. brigade VJ Dragan Živanović tvrdi da je OVK od početka do kraja 1998. godine na Kosovo dopremila oko 300.000 pušaka i uspostavila kontrolu nad dukađinskom zonom sa jakim uporištima u Glođanu i Jablanici

Dragan Živanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuDragan Živanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Posle analitičara prištinskog odeljenja Državne bezbednosti Zorana Stijovića, optužba je na suđenju trojici bivših zapovednika OVK izvela bivšeg komandanta 125. brigade Prištinskog korpusa VJ generala Dragana Živanovića. On je govorio o organizaciji i aktivnostima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i nastojanjima VJ da spreče ilegalan uvoz oružja iz Albanije.

Po njegovim rečima, OVK je u proleće 1998. godine uspostavila punu kontrolu nad dukađinskom zonom, tako da policija i vojska nisu mogle da pristupe tom području sve do septembra te godine. Živanović je, tvrdi, bio obavešten da su najjača uporišta OVK u toj zoni bila sela Glođane, gde je pod komandom Ramuša Haradinaja bilo oko 1.500 ljudi, i Jablanica u kojoj je bio smešten zatvor za kidnapovane Albance, Srbe i Rome. Logorom u Jablanici je, po tužilaštvu, komandovao trećeoptuženi Lahi Brahimaj.

Živanović tvrdi da je početkom 1998. godine OVK na Kosovu posedovala oko 100.000 pušaka i drugog lakog naoružanja, a da se do kraja godine taj broj povećao četiri puta. Razlog tome je, kaže, dopremanje oružja iz Albanije, što je vojska uglavnom bezuspešno pokušavala da spreči.

Penzionisani srpski general će svedočenje nastaviti u ponedeljak, a na početku današnjeg zasedanja, iskaz o otmici svog muža je dala svedokinja sa pseudonimom "68" i merama zaštite lika i izmene glasa. Ispričala je da ga je poslednji put videla 18. jula 1998. godine ujutro kada je polazio na posao i najavio da će po povratku kući posetiti rođake u đakovičkom selu Dobrić. Pošto se do večeri nije vratio, o nestanku je obavestila policiju.

Odgovor je stigao dva meseca kasnije, kada su je policajci đakovičkog SUP obavestili da je njenog muža 18. jula kidnapovala grupa pripadnika OVK u selu Dujak, odakle je odveden u Glođane i predat jednom lokalnom komandantu sa nadimkom "Vuk". Te informacije policija je, kaže, dobila posle priznanja dvojice uhapšenih pripadnika OVK Luana i Krista Pervorfija koji su učestvovali u otmici. Policajci su joj rekli da su braća Pervorfi priznala da joj je muž ubijen i ostavljen pored kanala Radonjićkog jezera, gde je njegovo telo u spetembru 1998. godine i pronađeno sa prostrelnom ranom u glavi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 338

TEROR NAD SARAJEVOM: Tužilac traži doživotni zatvor za generala Miloševića
RAZLIKA: Da li su mudžahedini sjekli glave na bojištu ili u logoru?
TOLIMIROVO ZDRAVLJE: Kako zaštititi optuženog uprkos njemu samom
FINANSIJE HERCEG BOSNE: Vreće novca za Matu Bobana