HomeSVEDOK: "BALAJ - HARADINAJEVA DESNA RUKA"
Bivši analitičar srpske Državne bezbednosti trećeg dana svedočenja predočio obaveštajna saznanja SDB o zločinima Idriza Balaja, a potom uspostavio vezu između njega i komandanta OVK Ramuša Haradinaja

Zoran Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuZoran Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Idriz Balaj zvani "Toger" je, po obaveštajnim podacima odeljenja srpske Državne bezbednosti (DB) u Prištini, bio odgovoran za niz kidnapovanja, mučenja i ubistava srpskih civila i policajaca, kao i Albanaca lojalnih srpskim vlastima. Tu tvrdnju je trećeg dana svedočenja na suđenju bivšim zapovednicima OVK izneo nekadašnji šef analitike DB u Prištini Zoran Stijović, ukazujući da je Balaj u svojim kriminalnim aktivnostima imao podršku tridesetak dobro obučenih pripadnika OVK iz njegove jedinice "Crni orlovi".

Balaj je, kaže Stijović, zbog nasilja kojem su on i njegovi vojnici bili skloni, bio "strah i trepet" u području oko Rznića i Glođana. Policija je, tvrdi, na osnovu izjava doušnika i uhapšenih pripadnika OVK znala da je "Toger" više tela ubijenih civila i policajaca ostavio u i oko kanala Radonjićkog jezera.

Osim toga, prištinsko odeljenje DB je imalo informacije sa sastanka u selu Papraćane od 20. avgusta 1998. godine na kojem je jedan od oficira Oružanih snaga Republike Kosovo (FARK) upozorio Haradinaja i druge komandante OVK da se "ribe u Radonjićkom jezeru hrane ljudskim mesom", odnosno da kanalom jezera plivaju leševi. Stijović kaže da su te informacije dobijene od nekoliko doušnika iz redova OVK i FARK koji su prisustvovali sastanku, a isti događaj je, svedočeći u avgustu na ovom suđenju, opisao i oficir FARK koji je iskaz dao uz mere zaštite identiteta, lika i glasa.

Svedok tvrdi da je Idriz Balaj, o čijim je zločinima i pre današnjeg svedočenja optužba ponudila najviše dokaza, bio "pod kontrolom Ramuša Haradinaja". Kad god bi Haradinaj obilazio vođe OVK u albanskim selima u njegovoj zoni, Balaj je, po obaveštajnim podacima srpske policije, bio u njegovoj pratnji. "Bio je uvek uz Haradinaja, skoro kao telohranitelj i njegova desna ruka", rekao je Stijović.

Navodeći obaveštajna saznanja i o trećeoptuženom Lahiju Brahimaju, Stijović je rekao da je on komandovao jednim operativnim jezgrom u selu Jablanica koje je brojalo od 50 do 150 ljudi. Po optužnici, u sklopu OVK logora u Jablanici nalazio se i zatvor u kojem su neki od zatočenih Srba, Albanaca, Roma i Muslimana mučeni i gde su poslednji put viđeni.

Unakrsno ispitivanje svedoka je počelo danas, a sutra će biti nastavljeno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 338

TEROR NAD SARAJEVOM: Tužilac traži doživotni zatvor za generala Miloševića
RAZLIKA: Da li su mudžahedini sjekli glave na bojištu ili u logoru?
TOLIMIROVO ZDRAVLJE: Kako zaštititi optuženog uprkos njemu samom
FINANSIJE HERCEG BOSNE: Vreće novca za Matu Bobana