HomeHARADINAJ NA PRIVREMNOJ SLOBODI
Pretresno veće je iz humanitarnih razloga odobrilo zahtev Ramuša Haradinaja da naredna četiri dana provede na Kosovu kako bi prisustvovao “sahrani bliskog člana porodice”

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Ramušu Haradinaju je danas odobren zahtev za privremeno pustanje na slobodu kako bi prisustvovao sahrani bliskog rođaka Šćiptona Haradinaja/Shqipton koji je 2. oktobra ove godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Po odluci Pretresnog veća, bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) će u Prištini provesti četiri dana, od 3. do 7. oktobra 2007.

Haradinaj je na privremenu slobodu pušten pod striktnim uslovima – izričito su mu zabranjeni angažovanje u bilo kakvim političkim aktinostima, kontakti sa medijima kao i kontakti sa predstavnicima međunarodne zajednice koji nisu opravdani “bezbednosnim razlozima”. Takođe mu je zabranjeno da “daje bilo kakve javne izjave” osim obraćanja prisutnima na sahrani koje je, kako se navodi u odluci veća, po svojoj prirodi “privatno i lično.”

Prethodni Haradinajev zahtev da letnju sudsku pauzu provede na privremenoj slobodi je, podsetimo, odbijen pošto su sudije uvažile argument tužilaštva da bi njegovo pojavljivanje na Kosovu izazvalo veliku medijsku pažnju i tako "doprinelo širenju atmosfere straha u kojoj žive svedoci”.

Zajedno sa Idrizom Balajem i Lahijem Brahimajem, Haradinaj se tereti za zločine nad srpskim, albanskim i romskim civilima na Kosovu u proleće i leto 1998. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi