Home"BOG NA NEBU, RAMUŠ NA ZEMLJI"
Iako priznaje da je u proleće 1998. godine sam smislio tu izreku o Ramušu Haradinaju, svedok optužbe Zimer Hasanaj ne smatra da ona ima bilo kakve veze sa komandnom ulogom optuženog u OVK

Zymer Hasanaj, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuZymer Hasanaj, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

U izjavi istražiteljima tužilaštva Zimer/Zymer Hasanaj, bivši pripadnik OVK iz sela Vranovac u Baranskoj dolini, je naveo da je Ramuš Haradinaj imao veliki autoritet u oblasti Dukađin i da se govorilo "Bog na nebu, Ramuš na zemlji". Iako je tvrdio da stoji iza svega što je potpisao, stavove iz izjave je nastojao da predstavi u drugačijem svetlu nego u razgovoru sa istražiteljima.

Tako je tvrdio da je on u proleće 1998. godine smislio pomenutu krilaticu, ali ne zato da bi ukazao na Haradinajevu komandnu ulogu, već da bi mu iskazao poštovanje zbog otpora srpskoj policiji. "Bio nam je dobar tada, dobar je i sada, ljudi ga vole", pojasnio je Hasanaj svoje navode.

U izjavi je takođe rekao da je Haradinaj na sastancima sa lokalnim komandantima OVK uvek sedeo "iznad svih", na čelu stola. Danas, međutim, pojašnjava da ni to ne ukazuje na njegovu komandnu ulogu. Haradinaj je, kaže, sedeo na počasnom mestu, jer po albanskim običajima onaj ko dolazi iz drugog sela "ima prioritet u redosledu sedenja".

Suprotno navodima iz prethodne izjave istražiteljima, svedok je danas rekao da je Din Krasnići/Krasniqi izabran za komandanta OVK Baranske doline "voljom naroda", a ne Ramuša Haradinaja. Kada ga je tužilac podsetio da je u izjavi rekao da su predstavnici sela išli u Glođane da od Haradinaja traže saglasnost za Krasnićijevo imenovanje, Hasanaj je to potvrdio, dodavši da ne zna kakav je bio ishod tih razgovora.

Suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi