HomeSVEDOK: "RAMUŠ TO NIKADA NE BI DOPUSTIO"
Opisujući ubistvo svoje sestre Sanije Balaj, svedok optužbe amnestirao Ramuša Haradinaja i Idriza Balaja odgovornosti za taj zločin. Šaban Balaj smatra da Ramuš tako nešto nikada ne bi dopustio, a da je Idriz lažno optužen za premeštanje njenog tela. Svedok i prvooptuženi upozoreni zbog "uspostavljanja veze očima" u sudnici

Shaban Balaj, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuShaban Balaj, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Sanije Balaj je, po optužnici protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja, ubijena 12. avgusta 1998. godine nakon što su je pripadnici OVK kidnapovali u selu Barane kod Dečana zbog sumnje da sarađuje sa Srbima. Odatle su je, tvrdi optužba, dva vojnika OVK, Avni Krasnići/Krasniqi i Idriz Gaši/Gashi, odvezli ka Glođanu, usput zaustavili vozilo, pogubili je u obližnjoj šumi i tu zakopali telo koje je optuženi Idriz Balaj nekoliko dana kasnije iskopao i odvezao u pravcu Glođana.

Prvu istragu o ubistvu Sanije Balaj sproveo je u ličnom aranžmanu njen brat Šaban/Shaban. Sve do čega je došao u danima nakon njenog nestanka se poklapa sa navodima optužbe, osim jedne stvari – svedok, naime, ne smatra da Haradinaj i Balaj imaju ikakvog udela u tom zločinu.

Kaže da se ujutro tog 12. avgusta 1998. godine njegova sestra sa dva rođaka uputila ka Peći nameravajući da kupi mobilni telefon. Rođaci su se popodne vratili i ispričali mu da je Sanije iz auta izvela grupa vojnika na čelu sa lokalnim komandantom Metom Krasnićijem/Krasniqi. Narednih dana svedok se susreo sa nekolicinom lokalnih komandanata OVK od kojih je saznao da je njegovu sestru posle hapšenja u kasarni u Baranu saslušao Metov rođak Cuf Krasnići, a da su je kasnije u nepoznatom pravcu odvezli Idriz Gaši i Avni Krasnići. Nakon nekoliko dana je čak uspeo da nađe i prazan grob u kojem je prvo bila sahranjena, pa odatle iskopana i premeštena. Njeno telo je pronađeno tek 2007. godine, mada je u optužnici protiv trojice bivših komandanata OVK navedeno da je leš Sanije Balaj, pored desetine tela drugih žrtava, otkriven u septembru 1998. godine u kanalu Radonjićkog jezera.

Optužba tvrdi da su jedinice OVK iz Barana bile pod komandom Ramuša Haradinaja, koji je 20. jula 1998. godine u improvizovanoj kasarni u tom selu održao govor na polaganju zakletve novih vojnika. Šaban Balaj, međutim, negira Haradinajevu odgovornost i tvrdi da su ubice njegove sestre "samozvani komandanti ni pod čijom kontrolom". Siguran je, kaže, da Ramuš nikada ne bi dopustio da se takav zločin dogodi. Svedok negira i navod optužnice po kojem je leš njegove sestre sa mesta gde je prvobitno sahranjena iskopao i odneo drugooptuženi Idriz Balaj, jer mu je, kaže, jedan lokalni pastir rekao da su to učinili neki drugi ljudi. Iako mu je i sam Met Krasnići svojevremeno rekao da je upravo Balaj to učinio, uveren je da se radi o "lažnoj optužbi".

Pošto je, odgovarajući na pitanja optužbe, svedok često gledao u pravcu optuženih, predsedavajući sudija ga je upozorio da "ne uspostavlja vezu očima" sa njima, a zbog istog "prestupa" je opomenut i prvooptuženi Haradinaj. "Očijukanje" je prekinuto tek posle drugog upozorenja predsedavajućeg.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi