HomeZAVRŠENO SVEDOČENJE "INSAJDERA" IZ OVK
Bivši načelnik Glavnog štaba OVK svedočio da ga je sa optuženim Idrizom Balajem, komandantom Jedinice za brze intervencije, upoznao komandant Operativne zone Dukađin Ramuš Haradinaj predstavljajući ga kao "hrabrog i iskusnog borca spremnog da se bori za slobodu svoje zemlje"

Bislim Zyrapi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuBislim Zyrapi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Na suđenju trojici bivših komandanata OVK danas je završeno svedočenje "insajdera" Bislima Zirapija/Zyrapi, bivšeg načelnika Glavnog štaba OVK. Bio je to njegov treći iskaz pred Tribunalom, pošto je prethodno svedočio za optužbu na suđenju šestorici srpskih zvaničnika optuženih za zločine nad kosovskim Albancima i nešto ranije u prilog odbrane trojice bivših pripadnika OVK – Fatmira Limaja, Isaka Muslijua i Haradina Bale – optuženih za zločine u logoru Lapušnik.

Odgovarajući danas na pitanja branioca drugooptuženog Idriza Balaja, Zirapi je potvrdio da je ovaj bio komandant Jedinice za brze intervencije u Operativnoj zoni Dukađin. Tvrdi da mu je to rekao Ramuš/Ramush Haradinaj koji ga je i upoznao sa Balajem u julu 1998. godine u selu Rznić nadomak Glođana. Haradinaj ga je, kaže svedok, opisao kao hrabrog i iskusnog borca koji je svoje vojne veštine dokazao boreći se u ratu u Hrvatskoj, a spreman je "da se bori za slobodu svoje zemlje".

Svedok je ostao pri tvrdnji da je trećeoptuženi Lahi Brahimaj u julu 1998. godine bio član Glavnog štaba OVK zadužen za finansije, a da je pre toga izabran za zamenika komandanta Operativne zone Dukađin. Kada ga je Brahimajev branilac upitao da li je u leto 1998. godine znao za postojanje zatvora u Jablanici, svedok je odgovorio odrečno, pojasnivši da je Jablanicu posetio dva puta i da su posete veoma kratko trajale. Optužba tvrdi da je Brahimaj zapovedao zatvorom u Jablanici u kojem su mnoge od žrtava OVK poslednji put viđene.

Po završetku Zirapijevog trodnevnog svedočenja, pred kraj današnjeg zasedanja, u sudnici se pojavio svedok kome su dodeljene mere izmene glasa, zaštite lika i pseudonim 29. Veće je odobrilo zaštitu njegovog identiteta pošto se uverilo da su mu u više slučajeva upućivane pretnje, da je njegova imovina u nekoliko navrata napadana kao i da su ubijene neke osobe "sa kojima je bio blisko povezan" u vreme na koje se odnosi optužnica. On je iz straha za sigurnost svoje porodice napustio Kosovo i danas, kako je rekao, živi u dve zemlje. U predraspravnom podnesku, optužba je najavila da će svedok 29 govoriti o umešanosti optuženih u prebijanja i mučenja članova FARK, gerilske grupe koja je bila lojalna kosovskom političkom vođi Ibrahimu Rugovi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću