HomeSVEDOČENJE "OVK INSAJDERA" NA SUĐENJU HARADINAJU
Bivši načelnik Glavnog štaba OVK Bislim Zirapi tvrdi da je julu 1998. godine Operativnom zonom Dukađin komandovao Ramuš Haradinaj, mada kaže da je to bilo vreme stvaranja "sveobuhvatne i koherentne" vojne strukture OVK. Pod Haradinajevom komandom je, kaže, bila i Jedinica za brzo delovanje kojom je komandovao drugooptuženi Idriz Balaj

Bislim Zyrapi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuBislim Zyrapi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

"U Glavnom štabu OVK mi je saopšteno da Ramuš Haradinaj komanduje Operativnom zonom Dukađin", rekao je bivši načelnik Glavnog štaba OVK Bislim Zirapi/Zyrapi opisujući događaje koji su prethodili njegovoj poseti štabu Operativne zone OVK Dukađin u Glođanu, sredinom jula 1998. godine.

Svedok je na Kosovo došao krajem maja 1998. godine sa ciljem da, kako je rekao, pomogne stvaranje "sveobuhvatne i koherentne vojne strukture" OVK i uspostavljanje jedinstvene komande sa Glavnim štabom na čelu, pošto je do tada komanda postojala samo na nivou manjih mesta, odnosno sela. Tvrdi da je u julu 1998. godine, kada je posetio Glođane, Operativnom zonom Dukađin komandovao Ramuš Haradinaj na šta je, između ostalog, ukazivalo i to što mu je on tada obezbedio da uz vojnu pratnju poseti položaje OVK u okolnim selima.

Zirapi je tom prilikom obišao jedinice u selima Rznić, Šaptej i Prilep gde se, između ostalih, nalazila i Jedinica za brzo delovanje kojom je komandovao Idriz Balaj zvani "Toger", odnosno "Poručnik". On i njegovi borci, koji su imali "crne iniforme i malo bolje naoružanje", su, po svedoku, bili pod komandom Ramuša Haradinaja koji ga je i upoznao sa "Togerom". U optužnici se Balajeva jedinica naziva "Crnim orlovima".

Opisujući ulogu trećeoptuženog Lahija Brahimaja, Zirapi je tvrdio da je on bio zamenik komandanta Operativne zone Dukađin i član Glavnog štaba OVK. Brahimaj mu je za vreme posete Glođanima prenosio naređenja koja su stizala iz Glavnog štaba.

Bislim Zirapi je u novembru 1998. godine imenovan za načelnika Glavnog štaba OVK i tu dužnost je obavljao do aprila naredne godine. Imenovanju na taj položaj je, pored ostalog, doprinelo i njegovo prethodno vojno iskustvo - prvo u JNA, a potom od 1992. do 1994. godine u Armiji BiH.

Zirapi će iskaz nastaviti sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću