HomeDUKAĐIN POD HARADINAJEVOM KONTROLOM
Britanski pukovnik Džon Krosland kaže da je u proleće 1998. godine Ramuša Haradinaja smatrao komandantom OVK za područje Dukađina, što mu je ovaj i sam potvrdio kada su se u proleće 1998. godine sreli u štabu OVK u Glođanu

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Pukovnik Džon Krosland/John Crosland je kao vojni ataše britanske ambasade tokom 1998. godine na Kosovu boravio u više od 70 navrata i za to vreme se sa prvooptuženim Ramušem Haradinajem sreo tri puta. Na suđenju trojici bivših komandanata OVK, svedok je rekao da je Haradinaja smatrao komandantom OVK, jer mu je "tako rečeno u Prištini".

Nije otkrio ko mu je u Prištini Haradinaja opisao kao komandanta OVK, ali je rekao da mu je na njihovom prvom sastanku u proleće 1999. godine sam Haradinaj rekao da "on kontroliše Dukađin", odnosno zonu u trouglu Peć-Đakovica-Klina. U štabu je, kaže, video 10-15 uniformisanih Albanaca sa oznakama OVK naoružanih kalašnjikovima, mitraljezima i "ponekom protivtenkovskom granatom".

Svedok je u septembru 1998. godine prihvatio poziv srpskog MUP i predstavnika Kosovske verifikacione misije OEBS da sa njima pođe na kanal Radonjićkog jezera gde su pronađeni leševi Srba i Albanaca za koje optužba tvrdi da su žrtve OVK. Tamo je video osam leševa i tragove metaka na zidovima kanala. U blizini leševa, Krosland je pronašao čaure metaka kineske proizvodnje što bi, kako je rekao, "moglo da znači" da su ispaljeni od strane pripadnika OVK.

Krosland je do sada svedočio na tri "kosovska" suđenja – prvo u predmetu protiv Slobodana Miloševića, potom i na suđenju Fatmiru Limaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Bali, a nedavno i protiv šestorice srpskih zvaničnika optuženih za zločine nad kosovskim Albancima. Svedočenje na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju će nastaviti sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 317

LJUBOTEN, AVGUST 2001: Nezakonit napad pod nadzorom ministra
KONTINUITET TERORA: Šta je general Milošević nasledio od generala Galića
NEVOLJNI SVEDOCI GENOCIDA: Ljudi koji su u Srebrenici "gledali svoja posla"
TERET DOKAZIVANJA: Čelnici Herceg Bosne misle da im je "već presuđeno"
(NE)PRIJATELJSKI ŠVERC: Kako je Vojska Jugoslavije naoružavala kosovske Albance