HomeVEĆ VIĐENO
Unakrsno ispitivanje pukovnika Džona Kroslanda u predmetu protiv trojice bivših komandanata OVK neodoljivo podsećalo na njegovo glavno svedočenje na suđenju “Kosovskoj šestorci”, budući da se Haradinajev branilac više interesovao za aktivnosti srpskih snaga bezbednosti, nego za delovanje OVK u oblasti Dukađin

Brahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici TribunalaBrahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici Tribunala

U današnjem unakrsnom ispitivanju na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, britanski pukovnik Džon Krosland/John Crosland je uglavnom odgovarao na pitanja identična onima koja mu je nedavno postavljao tužilac kad je svedočio protiv šestorice bivših srpskih zvaničnika optuženih za zločine nad kosovskim Albancima.

Haradinajev branilac Ben Emerson/Emmerson je, naime, kao i tužilac na suđenju “Kosovskoj šestorci”, insistirao na informacijama koje svedok ima o srpskim snagama bezbednosti, skoro ne pominjući svog branjenika i OVK. Iznoseći saznanja o rasporedu i aktivnostima srpskih snaga tokom 1998. godine, Krosland je rekao da su u zapadnom delu Kosova, u i oko oblasti Dukađin, delovale dve brigade VJ, te regularne jedinice MUP, kao i Posebne jedinice policije i druge specijalne jedinice poput SAJ i JSO.

Prihvatio je da su te snage bile znatno jače od albanskih gerilaca, te da nije sasvim tačna tvrdnja tužilaštva da je OVK imala “potpunu kontrolu nad Dukađinom usled čega je srpskim snagama bio nemoguć pristup toj oblasti”. Branilac, međutim, nije insistirao na razjašnjenju pitanja da li je Haradinaj komandovao jedinicama OVK u Dukađinu, bez obzira na to da li je ona kontrolisala celu oblast ili samo jedan njen deo. Od svedoka nije zahtevao ni razjašnjenje njegove jučerašnje tvrdnje da mu je Haradinaj lično rekao da on kontroliše Dukađin.

U nastavku ispitivanja, branilac je nastojao da diskredituje dva buduća svedoka optužbe – Božidara Delića i Dragana Živanovića, bivše komandante 549. i 125. brigade VJ. Njih dvojica su, tvrdio je Emerson, morali znati za paljenja, pljačkanja i razaranja sela u okolini Dečana u leto 1998. godine koja je svedok opisao na suđenju “Kosovskoj šestorci”. Krosland se složio da se zločini u kojima su učestvovale jedinice VJ nisu mogli dogoditi bez njihovog znanja ili odobrenja.

Kao u prethodna tri svedočenja pred Tribunalom, Džon Krosland je i ovoga puta svedočio uz mere zaštite lika, datuma i mesta rođenja.

Suđenje bivšim vođama OVK se nastavlja u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću