HomeDEMOKRATSKI IZABRANI KOMANDANT GERILE U POVOJU
Dokazujući nepostojanje “normalne vojne strukture” u OVK, branilac Ramuša Haradinaja tvrdio da je njegov branjenik “demokratski”, a ne “vojnički”, izabran za komandanta Operativne zone Dukađin, te da ni posle toga nije imao kontrolu nad celom teritorijom zone

Bislim Zyrapi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuBislim Zyrapi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Branilac Ramuša/Ramush Haradinaja je u današnjem unakrsnom ispitivanju bivšeg načelnika Glavnog štaba OVK Bislima Zirapija/Zyrapi nastojao da umanji komandnu ulogu svog branjenika i dokaže nepostojanje vojne hijerarhije među albanskim borcima na Kosovu tokom 1998. godine. Tvrdio je da OVK 1998. godine nije bila vojska nego "gerila u povoju".

Svedok je odbacio braniočevu tvrdnju da je telu sastavljenom od vođa OVK, od kojih je deo bio na Kosovu a deo u Albaniji, dat "grandiozan naziv - Glavni štab" kako bi se svet, ali i borci OVK, uverili da se radi o pravoj vojsci. Zirapi kaže da je njihova namera bila da se stvori prava vojska i da je Glavni štab postojao, iako možda nije funkcionisao onako kao što je slučaj u "normalnim zemljama".

Prema braniocu Emersonu/Emmerson, Glavni štab OVK nije imao uticaja na uspostavljanje Operativne zone Dukađin. Ona, po njemu, nije osnovana naređenjem odozgo, već "demokratskim putem" kada su se 23. juna 1998. godine sastali komandanti sela iz oblasti Dečana. Emerson je predočio zapisnik sa tog sastanka iz kojeg se vidi da su predstavnici pet sela tesnom većinom 3:2 izabrali Haradinaja za komandanta zone. Protivkandidat mu je bio trećeoptuženi Lahi Brahimaj kome je posle "demokratskog odlučivanja" pripalo mesto Haradinajevog zamenika. Svedok je odgovorio da o proceduri njihovog izbora ništa ne zna, a da je od ljudi iz Glavnog štaba čuo koje dužnosti su ova dvojica obavljali.

Odbrana tvrdi da Haradinaj nije mogao da kontroliše Dukađin ni posle izbora za komandanta te operativne zone, pre svega zbog toga što su delovi teritorije bili pod kontrolom vojske i policije. Tvrdio je, takođe, da su se srpski vojnici "često presvlačili u uniforme OVK". Svedok je odgovorio da nije bio upoznat sa rasporedom srpskih snaga području Dukađin, a da je za "presvlačenje" u uniforme OVK načuo, ali ne zna kada, niti od koga.

Suprotno Zirapijevim jučerašnjim navodima, Emerson tvrdi da Jedinice za brzo delovanje OVK kojih je bilo širom Kosova nisu nužno bile potčinjene komandantima Operativnih zona, već su "samoinicijativno mogle da preduzimaju akcije". Tako ni Jedinica za brzo delovanje smeštena u Rzniću, kojom je komandovao drugooptuženi Idriz Balaj, nije po braniocu bila pod Haradinajevom komandom. Svedok, međutim, kaže da su sve Jedinice za brzo delovanje bile pod komandom Operativnih zona u šta se uverio i pre posete Dukađinu prilikom obilaska jedinica u zoni Drenice.

Zirapija će sutra ispitivati branioci Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, a potom će iskaz dati svedok pod pseudonimom 29.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću