HomeSVEDOK: "HARADINAJ ME JE TUKAO I RANIO"
Bivši pripadnik FARK opisao torturu koju je pretrpeo u štabu OVK u Glođanu, imenujući kao počinioce Ramuša i Dauta Haradinaja i Idriza Balaja. Haradinaj je, kaže, pokušao da ga ubije, a onda se sledećeg dana izvinjavao

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Svedočeći pod pseudonimom 29 i merama zaštite lika i glasa, bivši pripadnik takozvanih Oružanih snaga Republike Kosovo (FARK), lojalnih Ibrahimu Rugovi, opisao je kako je 4. jula 1998. godine pretučen i ranjen u štabu OVK u Glođanu. Ranio ga je, tvrdi, lično Ramuš/Ramush Haradinaj, a u prebijanju su učestvovali Daut Haradinaj i drugooptuženi Idriz Balaj. Njih dvojica su svedoka i još tri vojnika FARK uhapsili u selu Rznić i odveli ih u štab u Glođanu i tamo ih svu četvoricu brutalno pretukli.

Svedok se sa vojnicima FARK zatekao u Rzniću na putu ka albanskoj granici gde je trebalo da preuzme oružje. OVK je, međutim, želela da bude jedina albanska vojska na Kosovu, što je, smatra svedok, i bio razlog njegovog hapšenja i prebijanja. Otvoreno neprijateljstvo prema konkurentskoj vojsci Ramuš Haradinaj je, kaže svedok, iskazao već krajem juna kada je jedna brigada FARK ušla iz Albanije na Kosovo. Haradinaj je tada, po svedoku, u svojstvu komandanta Operativne zone Dukađin posetio komandu brigade FARK u selu Jasić i naredio im da se vrate odakle su došli. Zapretio da će se u suprotnom OVK prvo obračunati sa FARK, a tek posle sa neprijateljem, odnosno srpskom vojskom i policijom... bude li za to vremena.

Opisujući prebijanje u štabu u Glođanu, svedok je rekao da je sve počelo kada je Ramuš Haradinaj pištoljem udario jednog od vojnika FARK, a potom se u tuču uključili Ramušov brat Daut, Idriz Balaj i još 20 do 30 vojnika OVK. Tvrdi da su ih tukli rukama, pištoljim i kundacima pušaka, a da je u jednom trenutku Ramuš rekao: "Ubiću ga svojim rukama", prislonio pištolj svedoku uz vrat i pucao u njega, ali ga je pogodio nešto niže, u rame, budući da se ovaj pomerao i otimao. Prebijanje je, kaže svedok, iznenada stalo, baš kao što je i počelo, pa su istog dana on i njegovi saborci pušteni da se vrate u štab FARK u selu Papraćane.

Haradinajev branilac je u unakrsnom ispitivanju svedoka suočio sa tvrdnjom da je u svom iskazu izrekao "niz namernih laži" i predočio sasvim drugačiju verziju događaja. Branilac Ben Emerson/Emmerson kaže da je svedok ranjen posle sukoba sa pripadnicima OVK na jednom punktu nedaleko od štaba OVK u Glođanu, a da je Haradinaj tu dotrčao tek kad je čuo pucnje, te da je sutradan otišao u Papraćane da bi se komandantu FARK Tahiru Zemaju izvinio zbog ponašanja svojih vojnika. Svedok je potvrdio da se Haradinaj izvinjavao Zemaju, ali zbog svog ponašanja, a ne zbog svojih podređenih.

Suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju će biti nastavljeno 7. maja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću