HomeOTMICA BEZ OČEVIDACA
Iznoseći posredna saznanja o otmici i ubistvu svoga oca, svedok optužbe na suđenju bivšim zapovednicima OVK rekao da pretpostavlja da se otmica dogodila u kosovskom selu Loćane i potvrdio da niko od lokalnih Srba nije to video zbog čega nije moguće identifikovati otmičare

Momčilo Antić, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuMomčilo Antić, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Iz sela Loćane kod Dečana se do početka maja 1998. godine iselila većina Srba, a na pet srpskih imanja je ostalo nekoliko starijih ljudi među kojima i Ilija Antić, otac svedoka optužbe Momčila Antića. Kao razlog za napuštanje sela svedok je naveo strah zbog pucnjave koja se čula iz obližnjih albanskih sela i stalnih kretanja kamiona kojima je dopremano oružje za OVK.

Svedok je sa porodicom iz Loćana krajem aprila otišao kod rodbine u Peć odakle je svakodnevno putovao u Dečane gde je bio angažovan kao rezervni policajac. Jednom prilikom, 25. maja 1998. godine, išao je u Dečane civilnim autom sa kolegom iz policije i još trojicom civila. Kod sela Ljubenić na njih su, kako je rekao, "Ramuševi ljudi" otvorili vatru i tom prilikom je ranjen u nogu takozvanim dum-dum metkom. Prebačen je na beogradsku Vojno-medicinsku akademiju gde je proveo naredna dva meseca.

Po izlasku iz bolnice, Antić je otišao kod brata u Smederevsku Palanku. Od njega je saznao da im je otac još 28. maja nestao u Loćanima, nakon posete svom bratu koji je živeo u istom selu. Tu informaciju rođaci su skrivali od svedoka puna dva meseca kako ga ne bi uznemiravali dok se oporavljao u bolnici. U optužnici je navedeno da je Ilija Antić ubijen u pritvoru OVK, a da je njegovo telo u septembru 1998. godine pronađeno u kanalu Radonjićkog jezera, ali to nisu bile teme ispitivanja današnjeg svedoka, budući da o tome nema nikakvih saznanja.

Na pitanje predsedavajućeg sudije da li je neko od lokalnih Srba bio prisutan kada je njegov otac otet i da li je iko video otmičare, svedok je odgovorio odrečno i pojasnio da to znači da on i njegovi rođaci samo pretpostavljaju da je Ilija Antić otet na putu ka kući.

Branilac Ramuša Haradinaja je u unakrsnom ispitivanju tražio da svedok objasni kako je znao da su u napadu na auto 25. maja 1998. godine učestvovali "Ramuševi ljudi", a Antić odgovara da je jasno da su u pitanju njegovi borci "jer im je on komandovao", ne navodeći nikakav osnov za takvu tvrdnju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem