HomeOVK PROTERANA, LEŠEVI OSTALI
Bivši rezervni policajac opisao akciju izvlačenja tela srpskih i albanskih civila iz Radonjićkog jezera nakon proterivanja OVK iz zapadnog Kosova i ispričao kako su on i njegove kolege u selu Dašinovac pronašli tela dvojice ubijenih Srba čija se imena navode u optužnici protiv bivših komandanata OVK

Zvonko Marković, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuZvonko Marković, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Bivši rezervni policajac Zvonko Marković je u svedočenju na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju opisao svoju ulogu u otkrivanju leševa u selu Dašinovac i kanalu Radonjićkog jezera.

Svedok je u leto 1998. godine bio u grupi od osam policajaca koji su otkrili tela Slobodana Radoševića i Miloša Radunovića pored puta, na ulazu u selo Dašinovac. Na tu lokaciju ih je, kaže svedok, doveo jedan Albanac koji je u Dečanu uhapšen zbog posedovanja oružja. Tužilaštvo je na današnjem pretresu prezentovalo i video snimak na kojem se vide policajci, kao i Albanac sa lisicama na rukama, na mestu gde su pronađeni leševi. Slobodan Radošević i Miloš Radunović su, po optužnici, poslednji put viđeni u drugoj polovini aprila kada ih je iz Dašinovca odvelo desetak pripadnika OVK.

Posle toga, Marković je, kaže, sa drugim policajcima obezbeđivao kanal Radonjićkog jezera gde su između 10. i 20 septembra 1998. godine pronađeni posmrtni ostaci više ubijenih srpskih i albanskih civila. Opisao je da je tela sakupljala grupa Roma, a da su im u tome pomagali on i njegove kolege policajci. Među leševima je pronađeno telo Milovana Vlahovića iz sela Gornji Ratiš koji je ubijen zajedno sa svojom ženom Milkom, sestrom svedokove majke.

Kao i mnoge prethodne svedoke, Haradinajev branilac je Markovića ispitivao o njegovim rođacima i prijateljima koji su 1998. godine bili u policiji. Optužio ga je da je sa nekoliko prethodnih svedoka optužbe – Stanišom Radoševićem i braćom Milojicom i Goranom Vlahovićem – učestvovao u pljačkanju i paljenju albanskih kuća u Dašinovcu po ulasku policije u to selo. Kada je svedok to porekao, branilac nije dalje insistirao na toj temi.

Ispitujući o akciji izvlačenja leševa iz Radonjićkog jezera, branilac je svedoku prezentovao fotografiju dva tela koja plutaju u ozidanom delu kanala nadomak jezera. Ta tela su, tvrdi branilac. "nestala iz obdukcionog nalaza". Svedok je odgovorio da ih on tamo nije video, a branilac nije izneo nikakvu tvrdnju o čijim se telima radi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem