HomeSVEDOK OPTUŽBE KAO "KOLATERALNA ŠTETA"
Branilac Ramuša Haradinaja tvrdi da su ogorčeni meštani Glođana 18. aprila 1998. godine uhapsili i pretukli trojicu svedoka optužbe zbog toga što je sa njihovog imanja mesec dana ranije policija napala kuću Haradinajevih i ubila tri tinejdžera. Jedan od trojice svedoka, međutim, nije iz Glođana, pa pita zašto je i on stradao

Veselin Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuVeselin Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Svedok optužbe Veselin Stijović smatra da su on i njegova braća od tetke Dragoslav i Mijat Stojanović 18. aprila 1998. godine zarobljeni i pretučeni “samo zato što su Srbi”. On je danas u glavnom ispitivanju ponovio navode svoja dva rođaka po kojima su sva trojica zarobljeni i pretučeni ispred kuće porodice Stojanović u Dubravi, a zatim odvedeni u štab OVK u Glođanu gde je maltretiranje nastavljeno.

Haradinajev branilac, međutim, smatra da trojicu svedoka nisu pretukli pripadnici OVK, već “naoružani meštani Glođana” koji su im se svetili zbog događaja od 24. marta 1998. godine kada je policija opkolila i napala porodično imanje Haradinajevih. Tom prilikom je, pored jednog policajca, poginulo i troje albanskih tinejdžera.

Branilac je svedoka suočio sa tvrdnjom da su meštani Glođana bili kivni na Stojanoviće, jer je sa njihovog imanja izvršen taj policijski napad. Stijović je odbacio takvu tvrdnju uzvrativši kontrapitanjem: "A zašto sam onda i ja pretučen kad je moje imanje bilo u selu Dašinovac i nisam ni u šta upleten?"

Istu tezu branilac je predočio i na početku današnje sednice završavajući unakrsno ispitivanje Mijata Stojanovića. Tvrdio je da je posle obračuna od 24. marta policija uhapšene Albance držala u dvorištu kuće Stojanovića u Dubravi. Svedok je rekao da je istina da su zarobljenici bili postrojeni ispred kuće, ali ne u dvorištu, nego ispred kapije, i zato što je on to zahtevao od policije kako ne bi navukao gnev komšija na sebe i svoju porodicu.

Mijat Stojanović je priznao da je 18. aprila "imao utisak" da je celo selo bilo okrenuto protiv njih, pošto su ljudi izlazili iz kuća i udarali ih kada su iz Dubrave sprovođeni do štaba OVK u Glođanu. Negirao je međutim da su ih optuživali da su "doušnici srpske policije", rekavši da je istina samo to da ga je pripadnik OVK Zećir/Zeqir Nimonaj prilikom prebijanja u štabu u Glođanu nazivao "špijunom".

Suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju nastavlja se u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 315

SARAJEVSKA KONZERVA: Haški susret generala zaraćenih strana
UHODANA PRAKSA: Kako su kopane masovne grobnice u Srebrenici
NA MJESTU ZLOČINA: Kanadska istraga o masakru u Stupnom Dolu
NEZGODNO SUSJEDSTVO: Upoznavanje sa "komšijom" Haradinajem
ŽALBA VISOKOG RIZIKA: Kako odbraniti Krajišnika uprkos njemu samom