Home"UPOZNAVANJE" SA HARADINAJEM
Dragoslav Stojanović opisao kako su ga 18. aprila 1998. godine naoružani Albanci zarobili i pretukli, posle čega ga je u štabu OVK u Glođanu "prvi komšija" Ramuš Haradinaj šutnuo u leđa i obećao mu da će ga "dobro upoznati"

Dragoslav Stojanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuDragoslav Stojanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Nakon što je teško pretučen i više puta ostao bez svesti, Dragoslav Stojanović je, kako je opisao u nastavku svog svedočenja na suđenju trojici bivših komandanata OVK, imao bliski susret sa prvooptuženim Ramušem/Ramush Haradinajem. To se, kaže, dogodilo 18. aprila 1998. godine u Glođanu, u hodniku kuće Smaila Haradinaja koju su OVK vojnici nazivali "štabom".

Svedok, njegov rođeni brat Mijat Stojanović i brat od tetke Veselin Stijović, dovedeni su u štab OVK nakon što su oteti ispred porodične kuće u Dubravi. Posle kraćeg ispitivanja, Stojanović je izbačen na hodnik, a u sobu su uvedena njegova dva brata. Dok je tu ležao, prišao mu je, kaže, Ramuš Haradinaj, ćušnuo ga nogom i pitao: "Komšija, da li me poznaješ?" Iako je znao o kome se radi Stojanović je iz straha odgovorio odrečno, na šta ga je Haradinaj šutnuo nogom u leđa i rekao: "Upoznaćeš me dobro".

Pošto je Haradinaj otišao, svedok je još jednom, kako je rekao, "dobro isprebijan", a potom su on i njegova braća pušteni. Otišli su u Dečane odakle je Stojanović prebačen u pećku, pa u prištinsku bolnicu gde je operisan, a zbog teških povreda unutrašnjih organa i danas je težak invalid.

Haradinajev branilac je unakrsno ispitivanje započeo rečima da neće osporavati "činjenicu da je svedok teško pretučen od strane albanskih meštana Glođana", ali da njegovu identifikaciju Haradinaja smatra pogrešnom. Pre svega zbog toga što Stojanović, kako je i sam potvrdio, nije video Haradinaja desetak godina pre tog događaja, budući da je ovaj bio u inostranstvu. Branilac je, takođe, tvrdio da svedok nije bio u stanju da pravilno rasuđuje, pošto je usled teških povreda vrlo često gubio svest. Svedok je ostao pri tvrdnji da se radilo o Ramušu Haradinaju, navodeći da mu je njegov lik dobro poznat s obzirom na to da ga zna od rođenja i da su zajedno išli u školu.

Za slučaj da sudsko veće prihvati Stojanovićevu identifikaciju Haradinaja, branilac je od njega zatražio da ponovi nekoliko navoda iz glavnog svedočenja – da Haradinaj nije učestvovao u njegovom zarobljavanju i prebijanju ispred porodične kuće u Dubravi, te da, nakon odlaska iz hodnika u kojem je šutnuo svedoka, optuženi nije ušao u prostoriju iz koje se čulo zapomaganje njegove braće.

Dokazujući da ljudi koji su ga zarobili i maltretirali nisu bili pod Haradinajevom komandom, branilac je podsetio da je u glavnom ispitivanju svedok rekao da nije čuo da bilo ko Haradinaja u štabu u Glođanu zove komandantom. Stojanović je to potvrdio ali je dodao da su vojnici u crnim i maskirnim uniformama sa oznakama OVK, ustali kada se Haradinaj pojavio u štabu i salutirali mu pesnicama stegnutim uz desnu slepoočnicu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 315

SARAJEVSKA KONZERVA: Haški susret generala zaraćenih strana
UHODANA PRAKSA: Kako su kopane masovne grobnice u Srebrenici
NA MJESTU ZLOČINA: Kanadska istraga o masakru u Stupnom Dolu
NEZGODNO SUSJEDSTVO: Upoznavanje sa "komšijom" Haradinajem
ŽALBA VISOKOG RIZIKA: Kako odbraniti Krajišnika uprkos njemu samom