HomeMEĐUNACIONALNI ILI MEĐUPORODIČNI SUKOB?
Suprotno navodima optužnice, Haradinajev branilac otmicu i ubistvo bračnog para Vlahović iz kosovskog sela Gornji Ratiš pripisivao ljudima koji su haotičnu situaciju u području Glođana koristili da "izravnaju međuporodične račune"

Milojica Vlahović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuMilojica Vlahović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

U nastojanju da skine odgovornost sa OVK kojom je, po optužnici, u području Glođana komandovao optuženi Ramuš Haradinaj, branilac Ben Emerson/Emmerson je u današnjem nastavku suđenja trojici bivših komandanata OVK nastojao da ubistva u tom delu Kosova pripiše "nerešenim međuporodičnim odnosima".

Ispitujući svedoka Milojicu Vlahovića, čije su roditelje iz sela Gornji Ratiš oteli pa potom ubili naoružani Albanci, Emerson je insistirao na tvrdnji da je situacija u okolini Glođana u proleće 1998. godine bila "haotična i puna tenzija", naročito posle nekoliko incidenata između srpskih snaga i OVK. Kada je svedok potvrdio te navode, branilac ga je pitao da li je u takvoj atmosferi, nakon povlačenja policije, pojedinim porodicama koje su bile u svađi bilo omogućeno da "izravnaju račune". "Moji roditelji i moja porodica ni sa kim nisu bili u sukobu, a za druge ne znam", odgovorio je Vlahović.

Odbrana je osporavala deo Vlahovićevog iskaza u kojem je rekao da su mu otac i majka, po priči albanskih komšija, krajem aprila ili početkom maja 1998. godine odvedeni u Glođane. Komšija ih je, kaže branilac, video na putu ka Glođanu, što ne znači da su oni tamo i odvedeni, jer se taj put kod Rznića račva na tri strane, pa su mogli završiti i u Dečanima ili selu Kodralija. "U tom slučaju, oni bi danas bili živi", odgovorio je svedok, aludirajući na činjenicu da su ta mesta bila pod kontrolom srpskih snaga.

U pokušaju da ospori kredibilitet svedoka, branilac je tvrdio da se on u septembru 1998. godine u Gornjem Ratišu i okolnim selima nije samo raspitivao za sudbinu svojih roditelja, već da je pljačkao albanske kuće. Predočio mu je i izjavu Halila Sadikaja iz susednog sela Dašinovac koji je tvrdio da su mu Vlahović i njegovi rođaci prebili oca Šabana/Shaban. Svedok je sve te navode odbacio.

Telo Milke Vlahović je pronađeno 12. septembra 1998. u kanalu kod Radonjićkog jezera i kasnije identifikovano, a Haradinajev branilac je ukazao i na probleme pri identifikaciji tela svedokovog oca Milovana. Porodici Vlahović je, naime, predato njegovo telo, ali je kasnijim analizama utvrđeno da se radi o posmrtnim ostacima jednog ubijenog Albanca. Tako se svedokov otac još uvek vodi kao nestao, iako je u optužnici navedeno da su oba tela pronađena nadomak Radonjićkog jezera.

Suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju/Balaj i Lahiju Brahimaju je nastavljeno svedočenjem Milojicinog brata Gorana Vlahovića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 314

GLAS ŽRTAVA: Belaj u Varešu i masakr u Stupnom Dolu
OD BOLNICE DO STRATIŠTA: Ranjeni, lečeni, pogubljeni
ČAS ISTORIJE: Kako su se zvali Bosanci dok su bili na Karpatima
UKRATKO: Tri kosovska i jedan makedonski postupak
ZAVRŠNE REČI: Šta želi i za čim žali "Vukovarska trojka"