HomeNEZGODAN KOMŠILUK DRAGOSLAVA STOJANOVIĆA
Na suđenju trojici komandanata OVK otpočelo svedočenje jednog od prvih komšija optuženog Ramuša Haradinaja, o incidentu u kojem je po optužnici učestvovao i sam Haradinaj

Dragoslav Stojanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuDragoslav Stojanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Svedok optužbe Dragoslav Stojanović je početkom 1998. godine živeo u kući udaljenoj svega 150 metara od kuće prvooptuženog Ramuša Haradinaja. Nihova imanja su se praktično graničila pošto je Stojanovićev posed bio na kraju sela Dubrava, a posed Haradinajevih na početku susednih Glođana.

Svedok je, kaže, morao da napusti svoju kuću i preseli se u Dečane 24. marta 1998. godine posle jednog okršaja između policije i naoružane grupe koja je delovala sa imanja Haradinajevih. Iz Dečana je narednih dana tek povremeno obilazio svoje imanje kako bi nahranio stoku. Jednom takvom prilikom, 18. aprila 1998. godine, posetio je svoju kuću sa bratom Mijatom i bratom od tetke Veselinom Stijovićem. Na njih su tada pripadnici OVK otovrili vatru i svu trojicu uhapsili.

Svedok je opisao da je pred kućom bio tučen, pre svega kundacima u stomak, usled čega je, kako je kasnije u prištinskoj bolnici utvrđeno, pretrpeo teške povrede unutrašnjih organa, pa je morao da bude operisan. On i njegova dva brata su odvedeni u kuću Ramuševog strica Smailja/Smail Haradinaja u Glođanu gde je, kako je saznao od naoružanih Albanaca koji su ga sprovodili, bio smešten štab OVK.

Svedočenje o događajima koji su usledili svedok će nastaviti u ponedeljak. Maltretiranje Dragoslava i Mijata Stojanovića i Veselina Stijovića u štabu OVK u Glođanu je jedan od incidenata u kojima je po optužnici Haradinaj lično učestvovao. Kaže se da je on bio u kući kada su svedok i njegova braća ispitivani i prebijani, te da je i sam jednom prilikom šutirao i ponižavao Dragoslava Stojanovića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 315

SARAJEVSKA KONZERVA: Haški susret generala zaraćenih strana
UHODANA PRAKSA: Kako su kopane masovne grobnice u Srebrenici
NA MJESTU ZLOČINA: Kanadska istraga o masakru u Stupnom Dolu
NEZGODNO SUSJEDSTVO: Upoznavanje sa "komšijom" Haradinajem
ŽALBA VISOKOG RIZIKA: Kako odbraniti Krajišnika uprkos njemu samom