HomeBLISKI SUSRET SA "ŠKOLSKIM DRUGOM"
Svedok Mijat Stojanović opisao kako je 18. aprila 1998. godine pretučen u štabu OVK u Glođanu i tvrdio da je tog dana u dva navrata video prvooptuženog Ramuša Haradinaja, s kojim je išao u istu osnovnu školu

Mijat Stojanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuMijat Stojanović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

O zarobljavanju, prebijanju i jednodnevnom zatočeništvu u štabu OVK u Glođanu, danas je na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju svedočio Mijat Stojanović, nakon što je prethodnih dana o istom događaju iskaz dao njegov brat Dragoslav. Obojica su opisali kako su zajedno sa rođakom Veselinom Stijovićem 18. aprila 1998. godine na porodičnom imanju u Dubravi zarobljeni od strane pripadnika OVK, među kojima je bio i Daut Haradinaj, brat prvooptuženog Ramuša. Tokom zarobljavanja su pretučeni i potom sprovedeni u štab OVK u Glođanu gde je nad njima nastavljena fizička i psihološka tortura.

Mijat Stojanović i Veselin Stijović su ispitivani u sobi iz koje je prethodno, kako je svedok opisao, „polumrtav izbačen“ njegov brat Dragoslav. Naređeno im je da se skinu do pojasa, a potom su tučeni palicom sa metalnim ojačanjima, kundacima, pištoljima, rukama i nogama. Stojanović kaže da su u prebijanju, između ostalih, učestvovali njihov komšija Zećir/Zeqir Nimonaj i Ramušov brat od strica Besnik Haradinaj. Pripadnici OVK su ih kasno popodne pustili i odvezli na teritoriju pod srpskom kontrolom.

Svedok tvrdi da je 18. aprila dva puta video Ramuša Haradinaja u Glođanu. Prvi put, kada je optuženi stajao ispred porodične kuće pored koje su svedok i njegova braća sprovođeni ka štabu OVK. Drugi put je, kaže, pored Ramuša prošao u dvorištu kuće u kojoj je bio smešten štab kada je odlučeno da bude pušten na slobodu.

Dragoslav Stojanović je u svom iskazu takođe pominjao Ramuša Haradinaja, tvrdeći da ga je ovaj šutnuo dok je ležao u hodniku štaba u Glođanu, u vreme kada su Mijat i Veselin ispitivani u sobi.

Osporavajući pouzdanost identifikacije svog klijenta, branilac Ben Emerson/Emmerson je tvrdio da je svedok, pre tog 18. aprila 1998., Haradinaja poslednji put video kada je ovaj imao samo 13 godina, budući da se Stojanović 1982. godine odselio za Beograd. Svedok je to potvrdio, ali je ponovio da je siguran da je tog dana dva puta video Ramuša Haradinaja, podsećajući da su išli u istu osnovnu školu.

Takođe, branilac je Stojanovića suočio sa intervjuom koji je sedam dana posle prebijanja u Glođanu dao beogradskom listu „Ilustrovana politika“ u kojem pominje svoje brojne komšije koji su učestvovali u njegovom zatočavanju i mučenju, ali ne i Ramuša Haradinaja. Svedok odgovara da je tom prilikom pominjao samo „imena koja su ga tukla, a ne sva imena koja je video“.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 315

SARAJEVSKA KONZERVA: Haški susret generala zaraćenih strana
UHODANA PRAKSA: Kako su kopane masovne grobnice u Srebrenici
NA MJESTU ZLOČINA: Kanadska istraga o masakru u Stupnom Dolu
NEZGODNO SUSJEDSTVO: Upoznavanje sa "komšijom" Haradinajem
ŽALBA VISOKOG RIZIKA: Kako odbraniti Krajišnika uprkos njemu samom