Home"ČIŠĆENJE" SELA DAŠINOVAC
Svedok opisao kako je posle "prijateljskih saveta" albanskih komšija sa porodicom napustio selo Dašinovac i kako je do teritorije pod srpskom kontrolom sproveden u pratnji dvojice "mekših" pripadnika OVK

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Dašinovac je u proleće 1998. godine, uz Rznić, Ratiš i Dubravu, po optužnici bilo jedno od sela u okolini Dečana koje je OVK nastojala da očisti od Srba. U iskazu koji je na suđenju trojici bivših komandanata OVK dao uz mere zaštite lika i izmene glasa, svedok sa pseudonimom 60 je opisao kako je sa porodicom, u pratnji dvojice pripadnika OVK, napustio to selo 23. aprila 1998. godine.

Do njihovog odlaska, rekao je svedok, većina Srba je već napustila Dašinovac, a među poslednjima u selu ostali su on, njegova majka, brat i snaja. Kaže da su im u porodičnu kuću ušla trojica albanskih komšija i "prijateljskim tonom" im rekla da bi bilo dobro da odu što pre, jer su u selu počeli da se pojavljuju "oni iz Glođana". Mislili su, smatra svedok, na pripadnike OVK iz susednog sela u kojem se nalazio i njihov štab.

Komšije Dževdet i Sadik Sadikaj su ih, kako je opisao, izveli iz sela i automobilima odvezli do teritorije pod srpskom kontrolom nadomak Dečana. Usput su ih, kaže, spasili od napada 20-30 naoružanih Albanaca koji su ih zaustavili i pokušali da se sa njima obračunaju. Tvrdi da mu je Dževdet usput govorio kako je on, iako pripadnik OVK, za mirno rešenje, te da će nastojati da "pomogne" i drugim Srbima da napuste selo.

Svedok tvrdi da je nakon odlaska, u Peći sreo jednog albanskog komšiju koji mu je ispričao kako su meštani Dašinovca imali "velikih problema" zbog toga što su on i njegova porodica napustili selo. Rekao je da se neposredno po njihovom odlasku pojavio Ramuš Haradinaj koji je vikao na lokalne vođe OVK zato što su ih pustili da živi napuste selo.

Krajem septembra ili početkom oktobra 1998. godine, nakon što je policija proterala OVK, svedok je na kratko posetio svoje selo. Zatekao je svoje imanje potpuno uništeno - kuća je bila opljačkana i demolirana, pomoćne zgrade takođe, stoke nije bilo.

U unakrsnom ispitivanju koje je uglavnom bilo zatvoreno za javnost, branilac Ramuša Haradinaja je svedoka suočio sa tvrdnjom da je, iako tvrdi da je žrtva etničkog čišćenja, nešto kasnije i on bio počinilac istog zločina. Svedok je priznao da mu je 2003. godine jedan zvaničnik UNMIK saopštio da je optužen za etničko čišćenje Albanaca, ali je rekao da o tome nema nikakvih dodatnih saznanja. Branilac nije dalje insistirao na toj temi, niti je saopšto pred kojim je sudom svedok navodno optužen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem