HomeNI ALBANSKE KOMŠIJE NISU MOGLE DA SPASU SRPSKI PAR
Milojica Vlahović svedočio o posrednim saznanjima o ubistvu svojih roditelja koje je žive poslednji put video 21. aprila 1998. godine, a čija su tela pronađena u septembru iste godine u Radonjićkom jezeru

Milojica Vlahović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuMilojica Vlahović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Milovan i Milka Vlahović su poslednjih dana aprila ili početkom maja 1998. godine odvedeni iz porodične kuće u selu Gornji Ratiš, nadomak Glođana, a njihova su tela 12. septembra te godine pronađena u kanalu kraj Radonjićkog jezera. Na današnjem suđenju trojici bivših komandanata OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, koji su po optužnici odgovorni za taj zločin, svedočio je Milojica Vlahović, sin ubijenih Milovana i Milke.

Roditelje je, kaže svedok, poslednji put video 21. aprila 1998. godine. Nekoliko dana kasnije, saznao je da se situacija oko Glođana zaoštrava i da su naoružani Albanci zauzeli puteve u tom delu Kosova i oteli njihove prijatelje iz susednog sela – Miloša Radunovića i Slobodana Radoševića – čija su tela kasnije pronađena na jednom seoskom putu.

Svedok kaže da je posle 21. aprila u više navrata pokušao da dozna šta je bilo sa njegovim roditeljima. Pošto se plašio da se kao Srbin uputi ka Ratišu koji je kontrolisala OVK, Vlahović je zamolio svoje albanske prijatelje da posete njegove roditelje i pomokušaju da ih dovedu u Đakovicu ili Dečane. Po povratku iz Ratiša prijatelji su ga obavestili da su njegovi roditelji živi, ali pod stražom naoružanih Albanaca.

Kada su u septembru 1998. godine srpska vojska i policija proterale OVK sa tog područja, svedok je iz razgovora sa albanskim komšijama saznao da su poslednjih dana aprila ili početkom maja naoružani Albanci odveli njegove roditelje u pravcu Glođana, uprkos pokušajima dvojice albanskih komšija da ih spasu.

Osim posrednih saznanja o sudbini svojih roditelja, te Miloša Radunovića i Slobodana Radoševića, svedok je opisao još nekoliko incidenata u kojima su žrtve bili Srbi. Između ostalog, od komšije Novaka Stijovića je, kaže, čuo da su on, njegov otac i snaja sa još dvoje Srba u aprilu 1998. godine odvedeni u selo Glođane i tamo pretučeni. Na pitanje tužioca da li mu je Stijović rekao ko ih je tukao, svedok odgovara da ga to nije ni pitao, ali da mu je tvrdio da su pušteni na intervenciju Hilmija Haradinaja, oca optuženog Ramuša.

Branioci su danas otpočeli, a sutra će završiti unakrsno ispitivanje Milojice Vlahovića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 314

GLAS ŽRTAVA: Belaj u Varešu i masakr u Stupnom Dolu
OD BOLNICE DO STRATIŠTA: Ranjeni, lečeni, pogubljeni
ČAS ISTORIJE: Kako su se zvali Bosanci dok su bili na Karpatima
UKRATKO: Tri kosovska i jedan makedonski postupak
ZAVRŠNE REČI: Šta želi i za čim žali "Vukovarska trojka"