HomeHARADINAJ "ALFA I OMEGA" DUKAĐINSKE OBLASTI
Opisujući početke delovanja i kasnije narastanje OVK, bivši šef analitike prištinskog DB Zoran Stijović rekao da je 1996. i 1997. godine bilo više uporišta OVK, poput onih u selima Prekaz, Jablanica i Glođan sa porodicama Jašari, Brahimaj i Haradinaj na čelu, da bi na početku 1998. godine "glavnu reč" preuzeo "klan Haradinaj" predvođen Ramušem

Zoran Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuZoran Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Pošto je prošle sedmice detaljno opisao načine na koje je srpska policija dolazila do obaveštajnih podataka o delovanju OVK, bivši šef analitike srpske Državne bezbednosti u Prištini Zoran Stijović je danas govorio i o sadržaju tih informacija. On kaže da je OVK pre proleća 1998. godine delovala u grupama, napadajući patrole srpske policije, ali i takozvane kolaboracioniste, lokalne Albance za koje su verovali da sarađuju sa srpskim vlastima. Svedok je rekao da su napadi po sistemu "pucaj i beži" često bili sinhronizovani, što ukazuje na povezanost među grupama OVK još u tom periodu.

Optužba je u maju ove godine, tokom svedočenja bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija/Krasniqi u dokaze uvela niz saopštenja za javnost u kojima se preuzima odgovornost za većinu napada na srpske snage i civile 1996. i 1997. godine. Budući da je Krasnići tvrdio da se u saopštenjima "svesno preterivalo" da bi se albanski narod ubedio u snagu i ozbiljnost OVK, te da su novinari "pogrešno interpretirali" njihov sadržaj, optužba je preko Stijovića dokazivala tačnost navoda iz saopštenja OVK. On je potvrdio da su se obaveštajni podaci prištinskog DB skoro uvek poklapali sa saopštenjima OVK, navodeći primer napada na srpsko izbegličko naselje u selu Babaloć u februaru 1996. godine.

Pre početka ozbiljne oružane pobune početkom 1998. godine, glavna uporišta OVK su, prema svedoku, bila u selima Prekaze, Jablanica i Glođane koja su kontrolisale porodice Jašari/Jashari, Brahimaj i Haradinaj. Tvrdi da je od 1997. godine OVK radila na stvaranju koridora od oblasti Drenica do granice sa Albanijom. Jedna od strateški najvažnijih tačaka na toj liniji su bili Glođani, što je, navodi Stijović, doprinelo jačanju "klana Haradinaj" i Ramuševom ustoličenju na mestu prvog čoveka OVK na tom području. Od početka 1998. godine, a naročito posle dobijene "Glođanske bitke" protiv srpske policije 24. marta 1998. godine, Ramuš Haradinaj je, po Stijoviću, bio "alfa i omega" OVK u dukađinskoj zoni.

Stijovićev današnji iskaz je prekidan čestim prigovorima odbrane zbog navodnog iznošenja mišljenja, umesto navođenja činjenica. Njegovo svedočenje se sutra nastavlja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 338

TEROR NAD SARAJEVOM: Tužilac traži doživotni zatvor za generala Miloševića
RAZLIKA: Da li su mudžahedini sjekli glave na bojištu ili u logoru?
TOLIMIROVO ZDRAVLJE: Kako zaštititi optuženog uprkos njemu samom
FINANSIJE HERCEG BOSNE: Vreće novca za Matu Bobana