HomeRADONJIĆKO JEZERO KAO BATAJNICA?
Iako je svedok u glavnom ispitivanju govorio o obaveštajnim podacima policije o učešću Idriza Balaja u kosovskim zločinima i njegovoj vezi sa prvooptuženim Haradinajem, branioci bivših zapovednika OVK uglavnom insistirali na zločinima spske policije i njenoj navodnoj sklonosti da premešta leševe daleko od mesta zločina

Zoran Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuZoran Stijović, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Branioci trojice bivših komandanata OVK po svemu sudeći ne smatraju da je iskaz bivšeg šefa analitike prištinskog odeljenja Državne bezbednosti Srbije Zorana Stijovića bitno oštetio njihove klijente, pa su se u unakrsnom ispitivanju više fokusirali na pitanja o srpskoj policiji, nego o OVK. Stijović je, inače, u odgovorima na pitanja tužioca tvrdio da je policija imala pouzdana obaveštajna saznanja o učešću Idriza Balaja u zločinima nad kosovskim Srbima, Albancima i Romima, te da je on delovao pod Haradinajevom kontrolom.

Odbrana Ramuša/Ramsuh Haradinaja, međutim, toj temi nije posvetila nijedno pitanje u četvoročasovnom unakrsnom ispitivanju, baveći se uglavnom svedokovim saznanjima o premeštanju leševa albanskih civila ubijenih tokom NATO intervencije 1999. godine i učešću paravojnih grupa u sukobu na Kosovu u tom periodu. Stijović odgovara da je o delovanju paravojnih, ali i regularnih formacija na terenu imao ograničena saznanja jer je sve vreme radio kancelarijski posao. O premeštanju leševa sa Kosova u Srbiju je ponudio više podataka, baziranih uglavnom na "informativnom razgovoru" koji je na tu temu vodio u junu 2001. godine sa bivšim načelnikom DB Radetom Markovićem, o čemu je iskaz dao i na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Stijović je potvrdio autentičnost Markovićeve izjave u kojoj je Miloševića imenovao nalogodavcem premeštanja leševa sa Kosova u Batajnicu nadomak Beograda, a bivšeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića osobom koja je preko ljudi iz policije nalog sprovela. Odbrana insistira na toj temi od početka suđenja, nastojeći da ukaže na mogućnost da je srpska policija, osim 1999., leševe premeštala i ranije, u septembru 1998. godine, kada je tela ubijenih Srba, Albanaca i Roma navodno ubacila u kanal Radonjićkog jezera, a smrt tih osoba pripisala OVK.

Branilac Emerson je tek na kratko osporavao pouzdanost podataka do kojih je srpska DB na Kosovu dolazila na osnovu iskaza uhapšenih Albanaca. Priložio je izjave koje su dvojica uhapšenih po izlasku iz pritvora dali aktivistima organizacija za ljudska prava, a u kojima tvrde da su iskaze potpisali pod fizičkom torturom u policijskom pritvoru. Stijović je dozvolio mogućnost da su policajci u pojedinim situacijama primenjivali silu što se, kako je rekao, "dešava u svim policijama sveta". Kao što se, dodao je, u sudovima često dešava da se optuženi ili svedoci odriču izjava koje su dali policiji.

Branioci Idriza Balaja i Lahija Brahimaja su takođe daleko više bili zainteresovani za delovanje policije, nego za napade OVK na srpske oružane snage i albanske i srpske civile, o kojima je Stijović govorio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 338

TEROR NAD SARAJEVOM: Tužilac traži doživotni zatvor za generala Miloševića
RAZLIKA: Da li su mudžahedini sjekli glave na bojištu ili u logoru?
TOLIMIROVO ZDRAVLJE: Kako zaštititi optuženog uprkos njemu samom
FINANSIJE HERCEG BOSNE: Vreće novca za Matu Bobana