HomeOFICIRI ARMIJE BIH U POSJETI ZAROBLJENICIMA "EL MUDŽAHIDA"
Izudin Hajdarhodžić, bivši pomoćnik komandanta za obavještajne poslove 35. divizije Armije BiH na suđenju generalu Rasimu Deliću opisao posjetu zarobljenim srpskim vojnicima u logoru odreda El Mudžahid u Livadama krajem jula 1995. godine. Jednog od zarobljenika mudžahedini su, kako opisuje, donijeli zavezanog žicom za dugačku drvenu motku

Izudin Hajdarhodžić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuIzudin Hajdarhodžić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Izudin Hajdarhodžić, bivši pomoćnik komandanta za obavještajne poslove 35. divizije Armije BiH je na suđenju generalu Rasimu Deliću opisao svoju prvu i, kako tvrdi, jedinu posjetu zarobljenim srpskim vojnicima u logoru odreda El Mudžahid u selu Livade, kod Zavidovića, krajem jula 1995. godine.

Hajdarhodžić je u Livade otišao zajedno sa Fadilom Imamovićem, tadašnjim pomoćnikom komandanta za bezbjednosne poslove, nakon što su obaviješteni da se tamo nalazi grupa srpskih vojnika zarobljenih u operaciji Armije BiH na ozrenskom ratištu. Po dolasku u selo upućeni su na mudžahedine koji su dvojici oficira Armije BiH, nakon kraćeg oklijevanja, odobrili “kratak susret” sa zarobljenicima u jednoj seoskoj kući.

Iako je tom prilikom u svoju bilježnicu zapisao imena trojice zarobljenih srpskih vojnika svjedok se sjeća samo jednog – brigadnog ljekara Branka Šikanića kojeg su dvojica Arapa, bukvalno donijeli zavezanog žicom za dugačku drvenu motku. Pošto su mu ruke i noge već bile pomodrile od žičanih poveza, oficiri Armije BiH su tražili od mudžahedina da ga odvežu, ali oni na to nisu pristali. Pošto su od zarobljnog doktora uzeli osnovne podatke uskoro su otišli iz Livada. Dvojicu Arapa koji su donijeli i odnijeli zarobljenog doktora, kako tvrdi, više nikada nije vidio.

Iako je tokom operacije na ozrenskom ratištu odred El Mudžahid, prema iskazima ranijih svjedoka optužbe, bio pretpočinjen 35. diviziji Armije BiH svjedok kaže da on to “ne može da prihvati” ili “barem za to nije znao.” Na sudijsko pitanje zašto su oficiri 35. divizije uopšte išli da obilaze zarobljenike odreda El Mudžahid ukoliko on nije bio u njihovom sastavu, svjedok je odgovorio da su to učinili jer se selo Livade gdje su zarobljenici držani nalazilo u njihovoj zoni odgovornosti.

Hajdarhodžićevo svjedočenje se sutra nastavlja unakrsnim ispitivanjem od strane branilaca generala Rasima Delića kojeg optužnica tereti za propust da spriječi ili kazni zločine koje su, prema optužnici, počinili pripadnici odreda El Mudžahid.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 338

TEROR NAD SARAJEVOM: Tužilac traži doživotni zatvor za generala Miloševića
RAZLIKA: Da li su mudžahedini sjekli glave na bojištu ili u logoru?
TOLIMIROVO ZDRAVLJE: Kako zaštititi optuženog uprkos njemu samom
FINANSIJE HERCEG BOSNE: Vreće novca za Matu Bobana