HomeSVJEDOČENJE PREŽIVJELOG IZ LOGORA KAMENICA
Bivši pripadnik VRS zarobljen u julu 1995. godine na Ozrenu, svjedočio o zlostavljanjima u mudžahedinskom logoru Kamenica i o tome kako je bio prinuđen da ljubi odrubljenu glavu jednog od zarobljenika

Krstan Marinković, svjedok na suđenju Rasimu DelićuKrstan Marinković, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Krstan Marinković, poljoprivrednik iz okoline Prnjavora, je jedan od 12 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su 21. jula 1995. godine zarobljeni kod sela Krčevine, na planini Ozren. Zarobili su ih, kako je danas opisao svjedočeći na suđenju Rasimu Deliću, "mudžahedini i Bosanci." Prve je opisao kao "crne", a druge kao "plave". Sprovedeni su najprije u selo Livade gde su ih jedno vrijeme tukli i vojnici i civili, uključujući i žene i djecu, a onda su zatvoreni u kuću u kojoj su – uz batine, prijetnje i uvrede "mudžahedina i Bosanaca" koji su se smjenjivali - držani dva dana i dvije noći.

Nakon dva dana utovareni su u kamion i, u pratnji "mudžahedina i Bosanaca", prebačeni u Gostoviće, gdje se prema optužnici nalazio mudžahedinski logor poznat kao Kamenica. Tu su zatvoreni u izgorjelu kuću bez krova, sa dva visoka dimnjaka. Druge noći po dolasku u Kamenicu, zarobljenike su izveli u krug logora, vezali im noge gumenim crijevima napunjenim vazduhom i ostavili ih da potrbuške leže na zemlji čitave noći. Zarobljenici su jaukali od bolova i tražili vodu, a jedan od njih – Gojko Vujičić – je u jednom trenutku opsovao sunce i rekao: "Daj mi vode da se napijem i kolji me."

Nešto kasnije Marinković je čuo pucnjeve, a zatim je sve utihnulo. Ujutro, neko mu je skinuo povez sa očiju i bacio mu u krilo odrubljenu glavu Gojka Vujičića, naređujući mu da "ljubi brata". Marinković je to, kako je rekao, "odradio", a onda su ga podigli sa zemlje i odveli u kuću, gde je jedan od mudžahedina objesio glavu Gojka Vujičića.

Preostalih 11 ratnih zarobljenika je u logoru Kamenica – uz svakodnevna zlostavljanja i ponižavanja – ostalo do 24. avgusta, kada su pod pratnjom "Bosanaca" prebačeni u zatvor u Zenici. Tužilac je u dokaze uveo "sprovodni list" sa imenima 11 preživjelih zarobljenika, bez Gojka Vujičića.

U unakrsnom ispitivanju, branilac generala Delića – optuženog zbog propusta da spriječi ili kazni zločine pripadnika odreda El Mudžahid – ukazujući na više prethodnih izjava svjedoka nastojao da od njega dobije potvrdu da "Bosanci" koje je viđao u Livadama i Kamenici nisu bili pripadnici Armije BiH već "lokalni mudžahedini." Svjedok je, međutim, ostao pri tome da su "mudžahedini mudžahedini, a Bosanci Bosanci", da bi na jedno sudijsko pitanje o uniformama odgovorio da su "Bosanci imali šarene uniforme" a da su mudžahedini nosili "nešto kao suknje."

Za sutra je najavljeno svjedočenje još jednog preživjelog zarobljenika logora Kamenica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi