HomePOLA BACI U VODU
Podatke iz dokumenata Trećeg korpusa kojima tužilac dokazuje odgovornost generala Rasima Delića za zločine mudžahedina, odbrana proglašava “preuveličanim” i "lažnim", a svedok optužbe kaže da je on lično podatke iz tih izveštaja prihvatao po principu – "pola odmah baciš u vodu"

Nermin Pešto, svjedok na suđenju Rasimu DelićuNermin Pešto, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Uvođenje dokumenata Trećeg korpusa koji su u avgustu i septembru 1995. godine upućivani Generalštabu Armije BiH tužilaštvo je danas nastavilo prezentiranjem borbenih izveštaja i ratnih dnevnika u čijem je sastavljanju učestvovao tadašnji načelnik Operativnog centra Trećeg korpusa, Nermin Pešto.

Pešto je potvrdio autentičnost pokazanih dokumenata iz vremena operacije Farz. Objasnio je da je od informacija sadržanih u borbenim izveštajima potčinjenih jedinica sastavljao jedan zbirni izveštaj za Generalštab Armije BiH.

On je potvrdio da se informacije podređenih jedinica nisu proveravale što je odbrana, kao i u slučaju prethodnog svedoka, iskoristila da ukaže na nepouzdanost dokumenata kojima tužilac nastoji da dokaže da je odred El Mudžahid – čiji su pripadnici počinili zločine za koje se tereti Rasim Delić – bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Armije BiH.

Odgovarajući na pitanja Delićeve braniteljice Vasvije Vidović, Nermin Pešto je takođe otkrio da se ratni dnevnici nisu redovno ažurirali te da je bilo moguće da se popunjavaju i sa tri meseca zakašnjenja a da se neki dani čak i preskoče. Svedok je, ipak, precizirao da to nije rađeno “po sećanju” - kako je sugerisala odbrana - već “na osnovu izveštaja podređenih jedinica, ali retroaktivno”.

I sam Pešto je, tvrdi, bio skeptičan prema sadržaju tih izveštaja i saglasio se sa odbranom da je u njima bilo dosta “preterivanja”. Naveo je slučaj komandanta 303 brigade Trećeg korpusa, koji je smenjen zbog “lažnog izveštavanja” o uspesima svoje jedinice. Iako su podaci iz izveštaja potčinjenih jedinica, tvrdi svedok, "verno prenošeni Generalštabu", on lično ih je prihvatao po principu - “pola odmah baciš u vodu”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi