HomeUBRZAVANJE PRIPREMA ZA SUĐENJE RASIMU DELIĆU
Predraspravni sudija najavio da bi suđenje bivšem komandantu Armije BiH moglo početi "ranije nego što se predviđalo". Najveći problem u pripremama za suđenje je prevod nekih pedesetak sati video materijala na arapskom jeziku, koje tužilac namerava da uvede u dokaze

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Suđenje Rasimu Deliću moglo bi početi "ranije nego što se predviđalo" – nagovestio je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudija Krister Telin/Thelin. Nije, međutim, precizirao kada bi to moglo da bude već je stranama naložio da do 30. marta podnesu izveštaj o nerešenim pitanjima, nakon čega će veće odlučiti da li će zaključiti predraspravnu fazu i zakazati suđenje.

Bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH tereti se za zločine koje su od juna 1993. do septembra 1995. godine počinili pripadnici jedinice "El Mudžahid", koja je osnovana po Delićevom naređenju i podređena komandi Trećeg korpusa. Tužilac Darel Mandis/Mundis je najavio oko 70 svedoka, procenjujući da će mu za glavno ispitivanje biti potrebno oko 120 sati ili tridesetak sudskih dana. Braniteljica Vasvija Vidović je takvu procenu vremena za ispitivanje 70 svedoka optužbe ocenila "nerealnom" i istakla da će odbrani za njihovo unakrsno ispitivanje biti potrebno "približno isto vreme" koje potroši tužilac.

Najveći problem u pripremama za suđenje, kako je danas rečeno, je prevod nekih pedesetak sati video materijala na arapskom jeziku, koje tužilac namerava da uvede u dokaze.

Rasim Delić se, po načelu komandne odgovornosti, tereti za propust da spreči ili kazni zločine mudžahedina. Optuženi nije prisustvovao današnjoj konferenciji o stanju u postupku budući da je oslobođen do početka suđenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 311

PRESUDA: Genocid se morao sprečiti i kazniti
NEVIN ALI UVREĐEN: Počinje suđenje zapovednicima OVK
"ZBRINJAVANJE": Jedan pukovnik, dva predsednika i hiljade leševa
INSAJDER IZ HELIODROMA: Radni dan ravnatelja logora
DOKAZI I PORICANJE: Čija je "krmača" pogodila sarajevsku televiziju?
SIMPTOMI KAJANJA: Zelenović na pregledu kod sudije Molotoa