HomeODBIJEN ZAHTEV ZA PROŠIRENJE OPTUŽNICE PROTIV RASIMA DELIĆA
Sudsko veće odbilo zahtev tužilaštva da u optužnicu protiv Rasima Delića uključi i ubistva hrvatskih civila i vojnika u Grabovici, Uzdolu i Bugojnu. Osim toga, Deliću će biti suđeno samo po osnovu komandne, a ne i individualne krivične odgovornosti

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Rasim Delić neće odgovarati za ubistvo 56 hrvatskih civila i vojnika u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, niti za nestanak i verovatno ubistvo 21 vojnika HVO odvedenih iz zatočeničkih objekata u Bugojnu. To je rezultat odluke sudskog veća da ne prihvati zahtev za proširenje optužnice protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH koji je tužilaštvo podnelo u aprilu ove godine.

U tom predlogu izmenjene optužnice tužilaštvo je izbrisalo navod koji se odnosi na ubistva civila u selu Doljani u jablaničkoj opštini. Tako će posle najnovije odluke sudskog veća Delić odgovarati za ubistvo 23 Hrvata i jedne mlade žene iz sela Maline nadomak Travnika, ubistvo 52 vojnika VRS u logoru Kamenica i još trojice zarobljenih srpskih vojnika koji su u istom tom logoru i selu Livade ubijeni odrubljivanjem glave. Odgovaraće još i za mučenje i silovanje tri žene u kameničkom logoru. Sve te zločine počinili su od juna 1993. do septembra 1995. godine mudžahedini koji su bili u sastavu jedinica Armije BiH.

Rasim Delić će za navedene zločine odgovarati samo po komandnoj odgovornosti, odnosno za nesprečavanje zločina i nekažnjavanje počinilaca. Naime, još jedan deo izmenjene optužnice veće nije prihvatilo – da se Deliću sudi i po principu individualne krivične odgovornosti, što znači da bi odgovarao i za planiranje i naređivanje zločina.

Za zločine u Grabovici i Uzdolu je prvostepenom presudom iz novembra 2005. godine oslobođen bivši načelnik Glavnog štaba Armije BiH Sefer Halilović, jer tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je on imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine. Tužilaštvo, prema presudi iz marta ove godine, nije uspelo da dokaže ni da su bivši komandant Trećeg korpusa Enver Hadžihasanović i komandant Sedme muslimanske brigade Amir Kubura odgovorni za zločin nad Hrvatima iz Malina.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 286

"ŠKORPION" PRED SUDOM: Prvi svedoci optužbe na suđenju za Kosovo
SREBRENICA: Del Ponte sprečena da govori na otvaranju suđenja
NEPOŠTOVANJE SUDA: Da li je novinar grešio iz prkosa ili zbunjenosti
"FUNKCIJA PATRIOTA": Odbrana optužuje svedoka za krivokletstvo
ODBRANA KRAJINE: Počelo izvođenje dokaza Milana Martića
"NISAM KRIV": Zelenović se izjasnio iz trećeg pokušaja
ĐERIĆ, IPAK, U HAGU: Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku