HomeNOVE IZMENE OPTUŽNICE PROTIV RASIMA DELIĆA
Konačnu verziju izmenjene optužnice protiv generala Armije BiH Rasima Delića tužilaštvo treba da podnese 30 dana nakon presude Hadžihasanoviću i Kuburi koji su, kao i Delić, optuženi za zločine mudžahedina u Srednjoj Bosni

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

U očekivanju presude bivšim komandantima Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, čije je izricanje zakazano za 15. mart ove godine, tužilaštvo je povuklo predlog izmenjene optužnice protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića.

Tužilaštvo je to tražilo da bi, kako je rečeno na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, moglo da proceni "mogući učinak zaključaka i nalaza" navedenih u presudi Hadžihasanoviću i Kuburi, koji se kao i Delić terete za neke od zločina mudžahedina u srednjoj Bosni. Pretresno veće je naložilo tužilaštvu da definitivan predlog izmenjene optužnice protiv Delića podnese najkasnije 30 dana po izricanju presude Hadžihasanoviću i Kuburi.

U predlogu izmenjene optužnice od 31. oktobra prošle godine, Deliću su dodate nove optužbe za zločine u Bugojnu i hercegovačkim selima Doljani, Grabovica i Uzdol. Za zločin nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima u Grabovici i Uzdolu bio je, inače, optužen bivši načelnika štaba Armije BiH Sefer Halilović, koji je prvostepenom presudom oslobođen krivice, na šta je tužilaštvo uložilo žalbu. U izjavi tužilaštvu 2001. godine, Halilović je odgovornost za zločine u Grabovici i Uzdolu prebacio na Rasima Delića, Aliju Izetbegovića i Bakira Alispahića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 267

BiH PROTIV SCG: Slaganje mozaika bosanskog genocida
DRŽ'TE LOPOVA!: Kako je norveški ministar ukrao tašnu krajinskom kolegi
ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK: Da li je Orić bio "gospodar rata" ili "običan ratnik"
POD NADZOROM JNA: Kad' komšije tuku susede