HomeTUŽILAŠTVO TRAŽI DOPUNU OPTUŽNICE PROTIV DELIĆA
Tužilaštvo zatražilo proširivanje optužnice protiv generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, optuženog za zločine koje su pripadnici jedinice El Mudžahid počinili u srednjoj Bosni. Ako Pretresno vijeće prihvati ovaj zahtjev, tačka optužnice koja ga tereti za ubistva i okrutno postupanje, biće dopunjena novim djelima.

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Ukoliko Pretresno vijeće prihvati zahtjev tužioca, optužnica protiv generala Rasima Delića će biti dopunjena novim djelima ubistava i okrutnog postupanja, koja su pripadnici jedinice El Mudžahid počinili u srednjoj Bosni – rečeno je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH. Konferencija je održana bez prisustva optuženog koji je privremeno oslobođen do početka suđenja.

Pretpretresni sudija O-Gon Kwon/Kvon saopštio je stav vijeća po kojem će se prvo razmatrati spomenuti zahtjev tužilaštva, pa tek onda podnesak odbrane, koja je uložila prigovor na formalne nedostatke prvobitne optužnice, podignute u februaru ove godine. Ukoliko zahtjev za dopunu optužnice bude prihvaćen, odbrana bi u roku od 30 dana mogla da uloži novi prigovor na formu nove optužnice, a ako zahtjev bude odbijen, vijeće će rješavati po postojećem prigovoru na važeću optužnicu.

Delićeva odbrana, pored ostalog, prigovara da se u optužnici ne definiše karakter sukoba u BiH, iako postoji paragraf u kojem se navodi da je u sukobima učestvovala i Hrvatska vojska. Sudija Kwon je danas sugerisao optužbi da odustane od tog paragrafa, pošto karakter sukoba, kako je rekao, nije "materijalna činjenica" u djelima koja se kvalifikuju kao kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tužilac Daryl Mundis/Deril Mandis je, međutim, objasnio da je prisustvo HV u BiH navedeno u optužnici "za svaki slučaj" - da bi se izbjegli problemi iz ranijih postupaka kada su izjave svjedoka brisane iz zapisnika ukoliko su se odnosile na činjenice koje se ne spominju u optužnici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 254

ODVAJANJE DOBROG OD LOŠEG: "Čišćenje" po generalštabskom rečniku
PROŠIRENA OPTUŽNICA: Izostalo izjašnjavanje Vojislava Šešelja
VUKOVARSKA BOLNICA: Horor u "oazi mira i spasa"
NI U KRAVICI NI U STANICI: Orićev svedok tek u Hagu čuo za srpske žrtve
(NE)OBAVEZNE SMERNICE: Molbe ili nalozi sa vrha SDS